Najboljši ali bazen brez vode?

Mi bomo najboljše pristanišče v Jadranu! Tako povedo v Kopru, v Trstu in na Reki. In vsi se zelo trudijo za primat, tudi z vlaganji: na Reki so zgradili še en kontejnerski terminal, v Trstu in Kopru ju bodo povečevali …

A naj so pomoli in terminali še tako veliki in opremljeni, ne pomagajo dosti, če se zatika na železnici. Pristanišče samo ne pomeni veliko, celotna pot do kupca je pomembna. Pristanišče brez dobrih povezav z zaledjem je kot bazen brez vode.

Pri 2. tiru ni dileme o kokoši in jajcu. Zgrajen tir privabi tovor. Slabe železniške povezave ga odganjajo. Tako preprosto.

Kdo bo najboljši v Jadranu, pravzaprav niti ni toliko v rokah pristanišč samih in operaterjev. Glavna tekma se odvija na železniških tirih. Kako uspešna bo Luka Koper v prihodnje, je bolj kot od Luke same odvisno od države, ki ima v rokah vlaganja v železniško infrastrukturo.

Neverjetno je, da se še zdaj, po 20 letih, ko se končno gradijo vsaj dostopne ceste do trase, še kar pojavljajo vprašanja, ali drug tir sploh potrebujemo, češ kaj pa če ne bo dovolj tovora, kaj če bo covid spremenil projekcije o pričakovanem tovoru … Pri drugem tiru vendar ni dileme o kokoši in jajcu. Zgrajen tir privabi tovor. Slabe železniške povezave ga odganjajo. Tako preprosto. V Luki tako že opažajo, kako si dolgoletni partnerji ne upajo na dolgi rok staviti samo na Koper in povečevati količin.

Če bi drugi tir položili pred desetimi leti, se zdaj verjetno ne bi pogovarjali o konkurenci Trsta in Reke, ne bi bilo treba strahoma pogledovati, kako daleč so sosednje države pri svojih progah. Jasno bi bilo, kdo je najboljši v Jadranu.

Tako pa je tekma bolj zaostrena in covid je samo še pospešil tekmo med pomorskimi potmi. Sosednji pristanišči se lastniško in koncesijsko navezujeta na največje svetovne ladjarje. Luka Koper je do sedaj stavila na nevtralnost. Naj na dolgi rok ta položaj ohranja ali morda stavi na tesnejša partnerstva z velikimi? V normalni državi na tako strateški poziciji bi bila debata o tem zaželena - odmerjena, strokovna in transparentna.

A smo daleč od tega in prej kot karkoli konstruktivnega lahko pričakujemo le spolitiziran boj ali celo kakšen upor Luke ne damo. Rodoviten teren za nezaupanje pri tem vprašanju je pripravila že Cerarjeva vlada, ki se je z Madžari za parcelo v pristanišču dogovarjala mimo Luke. Ne preseneča, da smo zdaj pozorni že ob običajnem obisku enega ministra na Madžarskem.


Preberite še


Najbolj brano