Na razpotju

Zlata lisica je že dolgo ponos slovenskega alpskega smučanja. Občasno tudi zaradi tekmovalnih uspehov slovenskih deklet, vselej pa zaradi brezhibne izvedbe na smučišču, ki ima najnižji cilj na tekmah za svetovni pokal. Seveda, ko ne zmaga vreme, ki jo je minuli vikend zagodlo alpincem v Garmischu. Tokratna veleslalom in slalom sta bila zadnje preverjanje moči pred vrhuncem sezone - svetovnim prvenstvom, ki bo zadnja priložnost za izboljšanje učinka sezone. Pod Pohorjem minuli vikend ni bilo odkrivanja tople vode. Američanka Mikaela Schiffrin podira rekord za rekordom in še ne 24-letna(!) s 56 zmagami realno že ogroža celo rekordnih 86 zmag v svetovnem pokalu legendarnega Šveda Ingemarja Stenmarka. Oči domače javnosti so seveda bolj uprte v “vražje Slovenke”, ki imajo srečo v energični Ilki Štuhec. Branilka smukaškega svetovnega naslova je uspešno prebrodila izgubljeno leto zaradi hude poškodbe in se v hitrih disciplinah ekspresno vrnila v svetovni vrh. Obetavna Meta Hrovat je še “tu nekje”, ostale pa so se to zimo povsem izgubile v sivini povprečja. Seveda športna pot navkreber ni vedno logična smer v karieri športnika in je prej izjema kot pravilo. Konkurenca je neizprosna, predvsem pa je ni malo. Po svetovnem prvenstvu bo zato treba odstopanja od napovedi pred sezono tehtno analizirati in šele nato kritizirati, saj bi bili na vrhu radi vsi. Tudi primorski smučarski up Ana Bucik, za katero se je pred dvema sezonama zdelo, da je preboj med elito le vprašanje tekme ali dveh, zdaj pa - v zrelem tekmovalnem obdobju pri skoraj 26 letih - tu in tam komaj še ujame kakšno slalomsko točko. Pa še to ob velikem časovnem zaostanku za najboljšimi, ki najbolj realno kaže razmerje moči.

Podobno je pri moških. Žan Kranjec je to sezono dokončno ujel stik s samim vrhom v veleslalomu, odpira pa tudi novo zgodbo v slalomu. V lovu za prestižni slovenski primat diha za vrat še ne 24-letnemu Vrhničanu Štefanu Hadalinu, sicer članu ajdovskega kluba, ki z nekaj vzpodbudnimi vožnjami trka na vrata svetovne slalomske deseterice.

Po svetovnem prvenstvu bo treba odstopanja od napovedi pred sezono tehtno analizirati in šele nato kritizirati.

Tudi primorskima naslednikoma Jureta Franka pa bo nadaljnjo tekmovalno pot v veliki meri usmeril nastop na svetovnem prvenstvu, ki se v Aareju na Švedskem z ženskim superveleslalomom začenja jutri.


Najbolj brano