Na pogorišču že tli novo upanje

Zavijajoč zvok sirene, ogenj, ki se bliskovito širi po bližnjem hribu in se kot ognjena krogla približuje naselju, zadušljiv dim, pepel, eksplozije nabojev in granat iz prve svetovne vojne, evakuacije vasi ... Kaj doživlja človek v takih trenutkih, je zelo težko opisati. In čeprav požari na Krasu niso redkost, je bilo v minulem tednu, ko je sočasno gorelo na več koncih in je požar kljub vsem naporom gasilcev na terenu in pomoči z zraka dneve in dneve uničeval vse pred sabo, vsem jasno, da gre tokrat za nekaj večjega, veliko bolj groznega, skoraj neobvladljivega.

Tesnoba, strah, nemoč, panika in vse, kar povleče s sabo taka naravna katastrofa, so se nabrali v ljudeh, ko so prihajale informacije, da požar ni pod nadzorom. Kdor je moral zapustiti svoj dom, pa čeprav bolj zaradi nevarnosti vdihavanja zadušljivega dima kot bojazni, da bodo zagorela domovanja, tega ne bo nikoli pozabil. Kot tudi ne vsi, ki so se trudili, da se “vojno” stanje čim prej konča. Pogled na pogorišča pa bo še dolgo vzbujal tesnobo v ljudeh.

V prihodnje bo treba več pozornosti namenjati preventivi - čistiti gozdove, okrog kraških vasi urediti požarne pasove in postoriti še marsikaj, če želimo, da se kaj takega ne ponovi.

Znova se je pokazalo, da Slovenci znamo stopiti skupaj, ko gre zares. Poleg vseh oblik reševanja in pomoči, ki se aktivirajo v takih primerih, so se organizirali številni prostovoljci, stekle so najrazličnejše akcije, pomoč je prihajala od vsepovsod. Izmučenim gasilcem so po vaseh ljudje nosili mrzlo pijačo, jim kuhali kavo, stregli pecivo ... Mnogi so jih ob cestah pozdravljali, jim ploskali, mahali s plakati in zastavami, ko so se vračali s terena ali se odpravljali v nov boj z ognjenimi zublji.

Nočne more še ni konec, še se pojavljajo žarišča, do prvega močnega deževja na Krasu ne bo mirno. In kaj bo potem? Vse drugače? V občini Miren-Kostanjevica, kjer je požar uničil glavno ogrodje turistične ponudbe destinacije Miren Kras, neokrnjeno naravo ene najlepših, najbolj trajnostnih, zelenih in biotsko bogatih območij v Sloveniji, se zavedajo, da je prizadet njihov največji biser. V akciji Skupaj za Kras bodo zbirali denar za sanacijo in vzpostavitev Centra za revitalizacijo pogorelega Krasa. Sodelovali bodo s strokovnjaki za področja narave, kmetijstva, gozdarstva, dediščine in turizma, ki povezuje vsa omenjena področja.

Seveda bo morala pomagati država, majhne občine, ki jih je prizadel tokratni požar, se ne morejo same spopasti s posledicami take grozote. V prihodnje pa bo treba več pozornosti namenjati preventivi - čistiti gozdove, okrog kraških vasi urediti požarne pasove in postoriti še marsikaj, če želimo, da se kaj takega ne ponovi.


Preberite še


Najbolj brano