Na počitnice z boni in maskami

Turistični boni, o katerih je bilo v preteklih tednih in dnevih izgovorjenih in prelitih veliko besed, so postali realnost. Prvi uporabniki so jih že izkoristili. Glede na aktualne razmere kaže, da bo letošnja poletna sezona bistveno drugačna od prejšnjih. Tujih turistov bo zaradi novega koronavirusa manj, domačih pa zaradi istega razloga več in bodo marsikje zapolnili izpad iz tujine, kar je tudi osnovni namen turističnih vavčerjev.

Kako bo s prenosi bonov z non in nonotov na sinove in vnukinje ali obratno in kar je še tega, se bodo verjetno pisale, še bolj pa pripovedovale zanimive zgodbe. V domovih starejših občanov nastanjeni sorodniki, še posebej tisti, ki na kakšno potovanje, počitnikovanje niti ne računajo več, bodo z boni pridobili nekaj več naklonjenosti, kakšen nasmeh, objem več. Po drugi strani zna to potegovanje za bone, ki jih je mogoče prenesti le v enem kosu, poskrbeti za še kakšen družinski spor, zamero. V osnovi pa je zamisel na mestu.

Število okužb spet nevarno narašča, tako da se nam, če ostajamo črnogledi, obeta dopustovanje z maskami.

Marsikateri Slovenec oziroma Slovenka na minimalcu z otrokom ali dvema, s kreditom ali dvema, ki na dopust sploh ne bi šel, bo tako lahko za dan ali dva z otroki skočil do morja ali v hribe, pa čeprav bi mu oziroma bi ji verjetno več pomenil bon v denarju - za nakup hrane in oblek, šolskih potrebščin za mularijo, a to s turističnim bonom in njegovim namenom nima zveze.

Ker se podarjenemu bonu ne gleda v zobe, ga bomo Slovenci verjetno večinoma kar pokoristili in delavcem v turizmu bo načeloma lažje. A ne vsem. Pri tistih, ki 13, marca niso bili registrirani kot ponudniki nastanitev, bonov ne bo mogoče unovčiti. Zato niso najbolj zadovoljni.

Na koriščenje turističnih bonov in njihov učinek bo deloma vplivalo tudi vreme. Letos vsaj do zdaj poletna sezona zamuja. Najbolj črnogledi pravijo, da imamo pred sabo le še sedem vikendov, pa bo že jesen. Izplen od turističnih vavčerjev bo odvisen tudi od epidemiološke slike, ki se slabša. Število okužb spet narašča, tako da se nam, če ostajamo črnogledi, obeta dopustovanje z maskami. A ker nočemo biti črnogledi, verjamemo, da se bodo boni enakomerno porazdelili po deželi, od kljuna do repa te naše kokoši, in bodo res prispevali k ohranitvi delovnih mest v turizmu in njegovemu razvoju.


Preberite še


Najbolj brano