Morda pa dobimo vlado za okolje

Imamo dva ministra za gospodarstvo in nobenega za okolje, je že nekaj časa krilatica okoljevarstvenikov, ki so nezadovoljni s potezami ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. Zdaj zato zoper njegov zakon o vodah zbirajo podpise za razpis referenduma. Oporekajo tudi njegovi nameri, da izdajanje soglasij preseli z agencije za okolje na ministrstvo, že lep čas opozarjajo na izrinjanje nevladnih organizacij iz postopkov umeščanja objektov v prostor.

Minister za okolje je seveda tisti, ki bi moral biti prvi varuh okolja. Naj bo minister ali ministrica. A ko pobrskamo po spominu, takšnega ministra ali ministrice na tem resorju ne najdemo.

Zato je bolj kot to, da imamo močnega ministra za okolje, pomembno, da imamo vlado za okolje.

Tudi zato, ker večina dosedanjih vlad temu resorju sploh ni posvečala velikega pomena. Bil je le del strankarskih kvot in na čelo so ponavadi postavili nekoga samo zato, da so bile te kvote izpolnjene. Od takih ministrov ali ministric zato tudi ni bilo mogoče pričakovati drznih, strateških usmeritev in v izboljšanje stanja okolja usmerjenih zakonskih predlogov.

O majhnem pomenu resorja govori tudi kopica zakonodaje, ki ministrstvo za okolje in prostor potiska zgolj v vlogo nekakšnega operativnega upravljalca postopkov, ne pa tistega, ki ima na svojem področju prvo in zadnjo besedo, v vladi pa največjo težo. Kot denimo gospodarski minister v sedanji vladi.

Da bomo lahko ocenili delo sedanjega ministra za okolje z nekaj časovne distance, bomo morali počakati še nekaj časa. Dejstvo, da je na tem mestu tokrat odločna oseba, ki ima v vladi kar nekaj teže, samo po sebi ni ne dobro ne slabo, dokler ni bolj jasno, ali deluje v škodo okolju in naravi ali v njun prid. Nekaj zakonskih predlogov je bolj kazalo v prvi smeri, danes je napovedoval drugo.

V svetu, ki je čedalje bolj povezan in kjer so različni sektorji in dejavnosti med seboj vse bolj soodvisni, pa zagotovo drži, da je premalo imeti dobrega ministra za okolje, če vsi drugi resorji delajo v nasprotni smeri. Zato je bolj kot to, da imamo močnega ministra za okolje, pomembno, da imamo vlado za okolje. In parlament.

Za to pa smo najbolj odgovorni državljani. Kot volilci in tudi kot potrošniki in akterji okolja. Sicer bomo vsako leto ob dnevu Zemlje ugotavljali, da gre našemu planetu čedalje slabše.


Preberite še


Najbolj brano