Mejniki Andreje Slokar

Andreja Slokar, slovenska športna junakinja minulega vikenda, je s sobotno zmago na paralelni smučarski tekmi za svetovni pokal v Zürsu na Predarlskem v sosednji Avstriji postavila dva mejnika, za katera se je zdelo, da sta za primorski šport nedosegljiva. Primorsko alpsko smučanje do sobote in dosežka 24-letne Ajdovke ni poznalo zmage na tekmah za svetovni pokal in niti vodstva v skupnem seštevku svetovnega pokala. Dosežka nista uspela niti legendarnemu Juretu Franku, z veleslalomskim srebrom na igrah v Sarajevu leta 1984 ovenčanim dobitnikom prve kolajne za Jugoslavijo na zimskih olimpijskih igrah. Solkanec, ki so ga zaradi skoraj štiri desetletja nepozabnih olimpijskih odmevov in v zadnjem obdobju tudi humanitarnega prispevka lani v Sarajevu proglasili za častnega občana, je bil na tekmah za svetovni pokal trikrat tretji, pred štirimi leti je po kombinacijski tekmi enkrat na tretji stopnički stala tudi Ana Bucik iz Nove Gorice.

Andreja Slokar je v karieri sicer že večkrat opozorila, da bi lahko v smučarski eliti pustila večjo sled na valovih kombinacije družinskih športnih genov (je sestrična nekdanjega košarkarskega reprezentanta Uroša Slokarja) in zagotovljenega vložka v njeno športno pot prek družinskega podjetja z uveljavljeno sladoledno blagovno znamko Leone. V evropskem pokalu je prvič startala pred sedmimi leti, v svetovnem pokalu pred štirimi, da je sposobna več od občasnega zbiranja točk, pa je nakazala minulo sezono, a že v letošnjem letu. Odprla ga je z zmago na slalomski tekmi evropskega pokala, nato je osvojila prve točke v svetovnem pokalu, konec februarja pa je bila na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo peta. Ko je dobila še boj s poškodbami in zaupanje v lastne spodobnosti ter strokovno vodstvo (individualno ekipo vodi Boštjan Božič, pred kratkim pa je kar 18-letno sodelovanje z Andrejo zaključil Tomaž Bizjak), je postalo jasno, da ima ajdovska smučarska šola po Štefanu Hadalinu na svetovni ravni novo žezlo v ognju.

Ajdovka Andreja Slokar je že na začetku sezone postala enajsta Slovenka z zmago na tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju in prva, ki ji je to uspelo na paralelni tekmi.

Zmaga na edini paralelni tekmi to sezono še ne zagotavlja podobnih dosežkov tudi v izvirnih tehničnih disciplinah in je prej stopnička na poti do uresničitve smučarskega projekta. In čeprav je Andreja Slokar šele letos polno vključena v slovensko žensko ekipo svetovnega pokala, je zaupanje hitro upravičila. Že na začetku sezone je postala enajsta Slovenka z zmago na tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju in - za še en mejnik - prva, ki ji je to uspelo na paralelni tekmi.


Preberite še


Najbolj brano