Malo novogoriško morje

Druga polovica julija je v normalnih letih čas, ko delovni utrip zastane. Kako bo v tem koronavirusnem poletju s poležavanjem v obmorskih turističnih krajih, bomo še videli. V zdravstveni in gospodarski krizi je še posebej pomembna vsaka nova naložba v športno in rekreativno infrastrukturo mest.

V Novi Gorici se bo konec julija pričela gradnje zimskega 25-metrskega bazena s premičnim dnom, ki bo dopolnil ponudbo 50-metrskega bazena na letnem kopališču. Oba bosta sredi gospodarske krize marsikateri družini pomenil njeno malo morje. Najbolj nestrpno novo pridobitev čakajo člani plavalnega in vaterpolo kluba. Ti so doslej dovolj trenirali le poleti. Pozimi so bili odvisni od redkih prostih terminov v edinem ne preveč oddaljenem in obenem primernem zimskem objektu v čezmejnem Štandrežu pri Gorici. Kako velika je zasilnost takšne rešitve, je pokazala pandemija, ki je italijanske bazene izpraznila še prej kot slovenske.

V zdravstveni in gospodarski krizi je posebej pomembna vsaka nova naložba v športno in rekreativno infrastrukturo mest.

Aktualna občinska oblast si, ko gre beseda o novem bazenu, zasluži pohvalo za to, ker je izbrala razumen kompromis. Omejena je bila z napakami, ki so jih mestni očetje pri načrtovanju mestnega prostora in športnih objektov naredili že v prejšnjih desetletjih. Prav bi bilo, da bi se mestni politiki prihodnosti iz zgodovine hitreje učili.

Naj spomnimo: zaradi prekomerne pozidave v preteklosti in pomanjkanja prostora bosta morali za nov zimski bazen pasti dve letni teniški igrišči - in to le nekaj mesecev po tem, ko je tenis na Goriškem zaradi prodaje nepremičnin Hita podjetju Intra Lighting izgubil dve dvoranski igrišči v Šempetru. V podnebno skoraj sredozemskem in zato za priprave tekmovalcev zelo primernem okolju so v prostorski stiski z vadbenimi površinami že domači atleti, nogometaši in teniški igralci, namesto, da bi območje ob hirajočem igralništvu ponujalo ustrezno in dovolj veliko infrastrukturo za dvig športnega turizma. Takšen položaj torej politike na Goriškem kar kliče k rezervaciji prostora in iskanju poti do gradnje večnamenskega vadbenega centra na obrobju mestnega območja. Domači in evropski uporabniki bodo gotovo prišli. Slednjih utegne biti v negotovih zdravstvenih razmerah, ko so letalska potovanja v oddaljene subtropske pripravljalne baze postala v glavnem zgodovina, več kot prej.


Preberite še


Najbolj brano