LMŠ vse večji hegemon v koaliciji

Že to, da rezultati evropskih volitev pretežno služijo kot odskočna deska za razširjanje vpliva in zahtev po prerazporeditvi razmerij med strankami na domači politični sceni, kaže na odnos političnih voditeljev do izbire predstavnikov slovenske države v Bruslju. V delno opravičilo jim sicer lahko zapišemo, da je podobno v sosednjih in večini članic EU. Zato pa je malce nehigienično, če potem ti isti voditelji tarnajo, da se ljudje ne odzovejo na volilna vabila oziroma se odzovejo v zmanjšanem številu.

Slovenija je sicer naredila korak naprej, saj je tokrat na volišča odšlo 62.000 ljudi več kot pred petimi leti. Vendar so primerljive postsocialistične države za večji odstotek izboljšale udeležbo, tako da je Slovenija na lestvici volilne udeležbe padla s 25. na 27. mesto.

Krepitev zelenih strank, ki jim je uspel preboj v velikih članicah unije, je naš politični prostor obšla.

To pa je tudi edina značilnost, v kateri smo slovenski volilci v sozvočju z evropskimi. Krepitev zelenih strank, ki jim je uspel preboj v velikih članicah, je naš politični prostor obšla - slovenski zeleni so bili daleč od enega mandata ali vsaj dobrega rezultata. Prav tako v Sloveniji ni prišlo do porasta podpore za evroskeptične stranke, zmagovalci volitev so SDS in socialni demokrati, tradicionalni etablirani stranki. Vseh osem izvoljenih poslancev spada v sredinske grupacije in nihče med njimi ne zavrača projekta EU. Torej so stališča v slovenski družbi drugačna od prevladujočih v evropski.

Še največje presenečenje je nizka podpora za Levico, kar pa je zgolj nadaljevanje trenda lokalnih volitev. Razlogov je več, eden glavnih je, da je v javna soočenja poslala kandidatko, ki je s svojim nastopom morebitne volilce bolj odbijala kot pa privlačila.

Rezultati volitev neposrednih vplivov na vlado ne bi smeli imeti, se bodo pa spremenila razmerja znotraj koalicije. Marjan Šarec se je še dodatno okrepil in znotraj peterčka prevzema skoraj hegemonistično vlogo, kar bi utegnil izkoristiti v prerivanju za komisarsko mesto. Nad SAB, SMC in Desus visi Damoklejev meč, da bo Šarec imel dovolj njihovih muh in usklajevanj ter da bo zamenjal koalicijo. Na prvo žogo je to malo verjetno, bliže realnosti je scenarij, po katerem bo liberalni trojček stisnil zobe in se podredil LMŠ, ki je še vedno manjše zlo kot SDS, čeprav zmaga slednje ni ravno briljantna - v Bruslju bo namesto treh imela zgolj dva poslanca.


Preberite še


Najbolj brano