Lindabova šlamastika

Ali je imela švedska korporacija Lindab z nakupom godoviške družbe Klima pred petimi leti resen namen razvijati in tržiti naprave za klimatizacijo, je težko soditi. Dejstvo je, da je družba ostala daleč od oči, zato je bila tudi daleč od učinkovitega vodenja in razvoja. Lastniki so vsemogočni in sedaj, ko so pred njegovimi očmi predvsem dobički, bajnejši od dosedanjih visokih, niso ne prvi ne zadnji, ki bodo prečrtali tudi po lastni zaslugi manj uspešno družbo.

Mimo zakonov, z nadvse skopo informacijo, da želene dobičkonosnosti v njej ne vidijo. V nasprotju s svojo oceno, da si je družba pridobila ugled in izboljšanjem lanskega poslovnega rezultata. Navkljub ogromnemu, samevajočemu razvojnemu centru, iskanemu programu in razkošju prostora v regiji, v kateri v ugodje prostorov - naj gre za hlajenje ali ogrevanje - šele začenjajo vlagati. Kar vse je po meri Lindabovega cilja vlaganj v avtomatizacijo, pameten razvoj produktov in sodobne logistične rešitve.

Ker so pred Lindabom predvsem dobički, ta ne bo ne prvi ne zadnji, ki bo prečrtal tudi po svoji zaslugi manj uspešno družbo.

V odsotnosti informacij zaposleni zgolj zaradi zmanjkovanja dela še pred koronsko krizo razmišljajo, da pot do dobičkov za njihove proizvode vodi preko cenejših delavcev v Lindabovih družbah vzhodno in južno od Godoviča. S strani vodstva in delavcev podcenjeni sindikat na kakršnokoli resno informacijo o nameravani ukinitvi še čaka. In je, skoraj gotovo, ne bo dobil. Ker je odločitev padla in ima Lindab v malhi dovolj za hitro izplačilo zaposlenih.

Nekoliko podobne zgodbe s selitvijo programov in stiskanjem zaposlenih v kot se je pred leti lotila lastnica Ete v Cerknem - korporacija E.G.O. S to razliko, da jo je prej sama pomagala razviti do mere, da je imela kaj ožeti. Naposled je korporacija z novimi ljudmi v vrhu spoznala, da zaposleni štejejo. Da so temelj obstoja in prihodnosti.

Lindab v fazi goltanja za dobički za to spoznanje še ni zrel. Če pa v odsotnosti informacij pustimo ob strani edini predstavljeni razlog za ukinitev - nedobičkonosnost - pa je prav zapisati, da je bilo obvestilo o ukinitvi proizvodnje na dvoriščnem zboru delavcev popolna šlamastika. V neznatni Sloveniji, mimo vseh njenih zakonov, podcenjujoč zaposlene in k molku zavezane vodilne, daleč od resnosti, ki bi korporaciji ob podobnem ravnanju na katerikoli lokaciji omogočila zastavljene dobičke.


Preberite še


Najbolj brano