Lekcije od biričev do partnerjev

Nedvomno nas bo na pragu jeseni zajel novi val epidemije sars-cov-2. Neznanka še ostaja, kateri podtip virusa bo prevladal. Od slednjega je odvisna mera ukrepov za obvladovanje in preprečevanje širjenja epidemije. Ukrepi so prilagojeni stopnji nevarnosti zaradi pojava novih različic, smo slišali včeraj ob razgrnitvi strategije obvladovanja epidemije sars-cov-2. Nastala je po nalogu vlade, zdravstvenega ministra in nove svetovalne komisije. Ključno besedo ima stroka, ne vlada. Prvi za strategijo in izpeljavo je odgovoren prvi epidemiolog Mario Fafangel iz NIJZ. Kar bi moral biti že od pojava epidemije dalje, a ga je bivša vlada potiskala vstran, ker ni bil “naš”, temveč zaprisežen znanosti.

Novoizvoljena vladna koalicija je prisluhnila stroki tudi, ko je v proceduro poslala novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki naj bi bila pod streho po hitrem postopku. Mudi se namreč, saj se jesen hitro bliža, z njo tudi razmah epidemije. Že zdaj število okuženih strmo rase. Prav zato je toliko večje presenečenje, da nekaj poslancev in poslank koalicije hitremu postopku nasprotuje! Soliranje je lahko, dokazujejo izkušnje, dvorezen meč!

Nujno bi večina morala ostati zdrava in v pogonu, da se ohrani produktivnost. Da bo čim manj kritično bolnih in bo čim manjši naval na bolnišnice, tako da bodo zdravniki na voljo vsem bolnikom.

Čim prejšnji sprejem novele zakona o nalezljivih boleznih je nujen za uveljavljanje potrebnih ukrepov zaradi zajezitve morebitnih novih oblik virusa. Po dopustih in počitnicah bo, ob vse hladnejših dnevih, v zaprtih prostorih spet skupaj veliko ljudi. Nujno bi morali vsi ostati zdravi in v pogonu, saj bo le tako ohranjena potrebna produktivnost. Kar je v vsesplošni krizi zelo pomembno. Kot je pomembno, da bo čim manj okuženih in bolnih ter kritično bolnih, da bo čim manjši naval na bolnišnice in bodo zdravniki na voljo tudi ostalim bolnikom. Kot je pomembno, da bo čim manj bolnih otrok in z njimi čim manj bolniških odsotnosti njihovih staršev.

Koalicija je ob nastopu oblasti zagotovila, da ne bo zapiranja šol, ustrahovanja ljudi z nestrokovnimi prenagljenimi restriktivnimi odloki in tudi ne obveznega cepljenja. Te odločitve pri naslednikih bivše vlade so posledica gore slabih izkušenj zadnjih dveh let, ko smo dodobra občutili posledice na hitro sprejetih odlokov s hudim omejevanjem življenja. Tako je vlada vihtela bič nad našimi življenji. Zato so njeni nasledniki partnerji, ne biriči. Radi bi pri večini okrepili zavest in odgovornost za lastno zdravje, ne pa nam vsiljevali ukrepe, ki zbujajo jezo in odpor. In so po razsodbi ustavnega sodišča celo protiustavni. Prav je, da ima spet veljavo doslej odrinjena in preslišana stroka.


Preberite še


Najbolj brano