Lastovke ne letijo le na jug

Lahko bi zapisali, da je žrtev covida-19. Pa tega ne moremo. Propad košarkarskega projekta Primorske ima morda tudi kaj zveze s covidom-19, toda njegov zaton se je začel že konec prejšnjega leta. Da je Košarkarski klub Koper Primorska zgodovina, še ni uradne potrditve, je pa zato več kot dovolj informacij iz drugih virov, ki kažejo, da se je zgodba, začeta leta 2016, po štirih letih končala. Da bo to projekt kratkega diha, so napovedovali mnogi, sklicujoč se na pretekle primere. Ni jim bilo treba daleč, saj jih lahko najdejo kar v koprski košarki, ki ji je v samostojni Sloveniji uspelo kar dvakrat propasti - tokrat bo že tretjič. To veliko pove o okolju, kjer je veliko osebnih antipatij in malo pripravljenosti za kompromis. Primorski šport je pred Koprom Primorsko spoznal dva velika rokometna projekta - Gold Club Lorisa Požarja in Cimos Franca Krašovca. Pokopala sta ju impulzivnost, nepredvidljivost in tudi pomanjkanje potrpljenja. Zelo podobno velja za Gregorja Vugo, botra ugašajočega košarkarskega projekta, ki se je očitno precenil in s tem načel temelje navidez veličastne košarkarske zgodbe, ki je primorskim košarkarskim privržencem prinesla veliko veselja ob naslovih državnega, pokalnega in superpokalnega prvaka ter igranju v ligi Aba.

Vsi vzroki, ki so pripeljali do sporočila igralcem državnega košarkarskega prvaka, da imajo proste roke pri iskanju novega delodajalca, še niso jasni. Je dolgo hiranje kluba posledica (lanskega) banalnega spora egov med (nekdanjima) solastnikoma sponzorja Sixta? Vuga s svojim podjetjem Car Target Group s šestmilijonskim prometom po nobeni poslovni logiki ni mogel servisirati poslovanja kluba, ki je terjalo blizu dva milijona evrov na sezono. Podjetje je letos pristalo v stečaju, njegov lastnik v osebnem stečaju, preostali operativci kluba pa so verjeli obljubam neznanega potencialnega pokrovitelja. A zlom članske ekipe ni najhujša stvar. Najhuje je, če bodo ceno plačali otroci, saj so lani poleti z združitvijo nosilca prvoligaške licence KK Lastovke in ŠD Koš v Koper Primorsko žrtvovali garant obstoja koprske košarke v primeru propada članske ekipe.

Najhuje je, če bodo ceno propada plačali otroci, saj so lani poleti žrtvovali garant obstoja koprske košarke

September je čas, ko lastovke odhajajo. Pred štirimi leti je v tem času na jug, v Koper, priletela posebna Lastovka iz Domžal. Veliko je prinesla, a zdaj še več odnaša.


Preberite še


Najbolj brano