Kult reprezentance

V pozni jeseni se začasno (na Slovenskem kar za predolge tri mesece) poslavlja tudi tekmovalna nogometna scena. Konec tedna sta jo obeležila dva dogodka: domače reprezentančno slovo od kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje poletje s pičlo zmago nad slabo Latvijo in primorski drugoligaški derbi sicer dolgoletnih prvoligašev Gorice in Kopra. Neizprosno dejstvo je, da slovenski reprezentančni nogomet živi od spominov.

Pred dnevi so pri krovni organizaciji tudi uradno počastili 20-letnico uvrstitve na evropsko prvenstvo in desetletnico uvrstitve na svetovno prvenstvo, aktualne želje pa so po črnem oktobru lahko le prenesli v prihodnje tekmovalno obdobje. Vodstvo reprezentance gotovo ne bo deležno sprememb, prej se kakšna obeta v igralskem potencialu. A samo nova imena še ne prinašajo dodatne kakovosti, za slovenski nogomet pa je vnaprej jasno, da premore premalo izstopajočih posameznikov. In čeprav sta v kvalifikacijah tak nastop in pristop nujna na vseh tekmah, se vselej ne izide. Še posebej ob upoštevanju kakovosti nasprotnikov. Sicer pa tudi že omenjeni spomini potrjujejo, da je v nogometu vendarle možno prav vse.

Samo ob idealnih okoliščinah in fanatičnem pristopu lahko Slovenija premaga tudi kakovostnejšega nasprotnika.

Ali je torej možno, da bo Primorska prihodnje leto v prvi ligi imela tri predstavnike? Teoretično da, saj se Tabor v prvi ligi drži kar dobro, Koper in Gorica pa sta po dobri polovici prvenstva v drugi ligi vendarle korak pred konkurenco. Njun medsebojni sobotni obračun je na Primorskem vzbudil manj pozornosti od pričakovanj, reprezentanca pa je Stožice uspešno zapolnila z mladino. Da reprezentančne kapacitete niso povsem izkoriščene, kaže že sobotni (drugo)ligaški urnik, ki gledalcem tekme na Bonifiki, ki bi si to sicer želeli, ni omogočal pravočasnega prihoda na reprezentančno tekmo v prestolnico. Ne glede na to, da niti ti tokrat ne bi bistveno pripomogli k medlemu vzdušju v Stožicah, bi bilo v želji po reprezentančnem maksimumu pričakovati, da bodo tudi vsi administrativni koraki narejeni v smeri, ki spodbuja poln zalet izbrane selekcije. Če ne bo tako, se lahko že kar pripravimo na nove spomine ob kateri od prihodnjih okroglih obletnic slovenskih nastopov na velikih nogometnih tekmovanjih.


Najbolj brano