Kratka, a sladka slovenska pomlad

Na slovenskih nogometnih zelenicah je od danes zimsko zatišje, a za ljubitelje najpomembnejše postranske stvari na svetu vendarle ne bo zime. Prave tekmovalne ločnice med letoma 2019 in 2020 v najmočnejših državnih prvenstvih skoraj ne bo. Ponekod, kot v Angliji, bo v božično-novoletnem času nogomet šele dobil pravi pospešek. Vseeno pa bo zadnji mesec v letu ponudil priložnost za bilanco opravljenega. Prav veselega nogometnega decembra pa vsaj v Sloveniji ne bo. Tudi poletje bo manj vroče, kot bi lahko bilo, če bi se na evropsko prvenstvo prebila tudi zasedba Matjaža Keka.

Reprezentančno zgodbo je zaznamoval že črni oktober in bo vse do septembra 2020, ko se začne nova liga narodov, na obrobju evropskega nogometnega dogajanja. Baza ne nudi oprijemljivih razlogov za optimizem. Slovenska scena je bila že v boljši nogometni kondiciji. Vsa čast Aluminiju, a da klub iz Kidričevega po jesenskem delu kroji vrh prve SNL, je tudi znamenje, da na državni nogometni osi ni vse tako, kot bi moralo biti. Ob koncu sezone bo naslov bržkone spet ostal v Mariboru ali se vrnil v Ljubljano, a to ne bo spremenilo celostnega vtisa.

Prav veselega nogometnega decembra pa vsaj v Sloveniji ne bo. Tudi poletje bo manj vroče, kot bi lahko bilo.

Olimpija kljubuje napovedim neizbežnega slovesa Milana Mandarića, Maribor pa se bori sam s seboj, kar ni dober obet za prihodnost. Niti kratkoročno. Temelje za evropsko poletje sicer ambiciozni slovenski klubi, ki si to lahko privoščijo, postavijo že v (dolgem) zimskem premoru. Ta bi letos utegnil biti še manj konstruktiven kot sicer. K boljši podobi prve SNL je tudi kar zadeva navijaški utrip vsekakor prispevala Mura. Ena lastovka pa vendarle ne prinese pomladi, ki jo bodo z zanimanjem pospremili tudi v primorskem nogometnem okolišu.

Jesenska izhodišča obetajo, da bi lahko v prihodnji sezoni po dveh letih premora spet bili deležni primorskega prvoligaškega soočenja. Morda celo s klubskim trojčkom. Niso pa seveda izključeni niti drugi scenariji. Niti ponovitev primorskega dvoboja v dodatnih kvalifikacijah. Lani so v obračunu s Sežanci krajšo povlekli Novogoričani, ki se borijo za drugoligaški primat. V rahli prednosti so Koprčani, ki si po treh letih izgnanstva želijo vrnitve v prvoligaško druščino. Nogometna pomlad na slovenskih zelenicah bo kratka, za nekatere pa tudi sladka.


Preberite še


Najbolj brano