Košarka pred nogometom

Drugo zaporedno pokalno zmagoslavje košarkarjev Sixta Primorske potrjuje usmeritev kluba, ki si je za domicil sam izbral največje slovensko obmorsko mesto. Koper je lačen moštvenih športnih uspehov, pot do njih pa s košarkarsko žogo tlakuje premožni pokrovitelj, ki se očitno ne zaletava z nerazumljivim poslovanjem in posledičnimi finančnimi ekshibicijami. V Kopru ima košarka danes rep in glavo, torej klubski ustroj, ki mu pameti ne soli nekdo, ki se mu zdi, da se v nekaj razume. Nogometna razvalina v Kopru je preveč boleča posledica samopromocijske politike, ki na koncu ni več vedela, kam bi s sabo. Vmes pa je zaigrala vse karte, vključno z nogometnim klubom, ki ga je z razmetavanjem denarja spravila pod amatersko raven. Trenutna primerjava med nogometom in košarko v mestu ni mogoča. Slednja je v kratkem obdobju združila vse potenciale, dolgo razdrobljene v dveh klubih, nogomet pa je kljub številnemu igralskemu potencialu in zavidljivi infrastrukturi v resnih tekmovanjih na slovenski ravni sramotno izpadel z vsemi selekcijami. In niti zadnje spremembe pri vodenju kluba niso porok, da v Kopru nogomet stopa po poti košarke. Morda se ji bo res kmalu približal po finančnem vložku, ki pa sam po sebi ne prinaša odmevnejših uspehov ali pa kar lovorik.

Saj je tudi košarka v mestu do ustalitve Lastovke (tako je ime klubu, predhodniku Sixta Primorske, ki je v Koper prenesel prvoligaško dejavnost) v preteklosti dolgo životarila, pa tudi prvoligaška ekipa v Kopru ni bila sprejeta čez noč. Vse ima pač svoje zakonitosti, od namestitve verodostojnega strokovnega vodstva do rednega poravnavanja obveznosti, ki v poklicnem športu lahko hitro zamajajo temelje tudi tekmovalno uspešnih društev.

V Kopru ima košarka danes rep in glavo, torej klubski ustroj, ki mu pameti ne soli nekdo, ki se mu zdi, da se v nekaj razume.

Z drugo zaporedno pokalno lovoriko pri Sixtu Primorski potrjujejo, da prehitevajo slovensko košarkarsko ikono Olimpijo in tudi Krko, ki jo je že večkrat zakuhala ekipi iz prestolnice. Serija ligaških zmag in odkrito trkanje na vrata elitne ABA lige pa predstavlja izziv tudi za lokalne športne privržence, ki se jim obetajo mednarodne prvorazredne košarkarske predstave. Primorska je na dobri poti, na kateri pa za dosego cilja do konca sezone ne sme biti spodrsljajev. Ti bi namreč lahko košarko v Kopru spet hitro približali nogometu.


Najbolj brano