Korak pred tehnologijo

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Si-Cert je v zadnjih petih letih dobil 432 prijav okužb z izsiljevalskim virusom. Najvišja odkupnina za šifrirni ključ je znašala 14.800 evrov. Letos izplačana povprečna odkupnina za povrnitev dokumentov znaša 866 evrov. Gre izključno za prijavljene primere, saj številke, ki se skrivajo v sivem polju, niso znane. Policija je, na primer, v letošnjem prvem polletju obravnavala 138 napadov na informacijski sistem, od katerih je uspela preiskati slabih 40 odstotkov.

Načini vdorov v informacijske sisteme bliskovito sledijo razvoju tehnologije, česar preiskovalci tovrstnih dejanj ne uspejo. Po drugi strani pa se uporabniki (vsaj ne vsi) ne zmenijo za nenehna opozorila, zaščita programske opreme se marsikateremu podjetju zdi odvečen strošek, kaj šele običajnemu človeku. Na shranjevanje podatkov na več elektronskih medijev pa marsikdo pomisli šele v trenutku, ko teh podatkov nima več. Pa ne le zaradi hekerjev, pogosto tudi zaradi mehanskih okvar.

Od tehnologije in umetne inteligence bomo v prihodnje vse bolj odvisni. Zato moramo biti tudi vse manj naivni.

Danes si je življenje brez sodobnih naprav, od računalnikov do pametnih telefonov, nemogoče predstavljati. Uporabljamo jih za delo, nakupe, plačilo računov, komunikacijo z uradnimi ustanovami. Vse omenjene operacije vsebujejo vrsto občutljivih podatkov, kar narekuje tudi ustrezno zaščito. V teh primerih ne gre več za mladostniške igrice, ki lahko okužijo elektronsko napravo in jo tudi uničijo. Gre za dejanja, ki lahko posamezniku in, ne nazadnje, tudi kakšnemu podjetju postavijo življenje na glavo. In lahko povzročijo večjo gospodarsko škodo, če dobijo podatke v roke ljudje, ki jih ne bi smeli.

V teh dneh se z vprašanji kibernetske varnosti v Novi Gorici ukvarjajo številni strokovnjaki. Že bežen pogled v program konference razkrije, da smo vsak dan na različnih področjih izpostavljeni morebitni kraji podatkov. Ne samo tistih, ki jih imamo na računalniku ali telefonu. Izpostavljene so operacije z bančnimi karticami, kljub temu, da banke v tovrstno varovanje vlagajo veliko. Navsezadnje so občutljivi podatki tudi na zdravstvenih karticah.

Na tej točki ni pričakovati, da se bomo vrnili korak nazaj. Od tehnologije in umetne inteligence bomo vse bolj odvisni. Zato moramo biti tudi vse manj naivni.


Preberite še


Najbolj brano