Konji, podložniki turizmu

Ko je pred dobrim letom dni državni zbor potrdil nov zakon o Kobilarni Lipica, je tedanji (in zdajšnji) minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek zatrjeval, da so bila glavna vodila pri pripravi zakona ustrezna zaščita spomeniškega območja kobilarne in lipicanskih konj ter večji poudarek lipicancu. A v dobrem letu dni so šle stvari v povsem nasprotno smer.

Lipica kot kulturni spomenik in lipicanci kot neločljivi del tega spomenika so vse bolj potisnjeni v ozadje in podrejeni turizmu.

Ob tem ne gre prezreti dejstva, da po novem v Lipici ni več strokovnega sveta, niti strokovnega vodje Kobilarne.

Temu, oblikovanju turistične črede, je bilo namenjeno združevanje kobil in sveže kastriranih žrebcev konec marca, ko jo je v ravsu deseterica grdo skupila, dva med njimi huje. Turistom je bilo podrejeno urejanje prometa skozi Lipico pred pol leta, ko sta lipiško vodstvo in gospodarsko ministrstvo “povozila” kulturno stroko in postavila v kulturni spomenik sramotno križišče.

Glavno podrejanje lipicancev turizmu pa se dogaja v Ljubljani, kjer vlada in parlament odločata o tem, “čigava” je Lipica. Najprej je spadala pod kulturno ministrstvo. Kar je bilo logično, saj je kulturni spomenik - zaradi krajine in tradicionalne reje in vzreje lipicancev, ki je razglašena za nesnovno dediščino državnega pomena. A v Ljubljani ne štejejo argumenti, temveč komolci. Tako je Lipica kmalu prešla v roke kmetijskega ministrstva in še preden se je tedanji kmetijski minister Židan dvakrat obrnil, že mu je Lipico iz rok iztrgal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Zakaj? Ker spada v gospodarski resor turizem?

Že res, da je Lipica tudi turistični biser in da so lipicanci dragulji, ki privabljajo obiskovalce. A ne taki, ki iz dneva v dan izgubljajo sijaj. Kar se v Lipici dogaja. Visok odstotek poginulih konj, deseterica poškodovanih pri enem samem izpustu, pretrgana kobila, pogini v nepojasnjenih okoliščinah ... In zdaj zmanjšanje črede za 150 lipicancev, na vsega 255, pri čemer niti pred to razprodajo število plemenskih kobil (77) ni dosegalo zakonsko določenega minimuma 80 kobil ... Ob tem ne gre prezreti dejstva, da po novem v Lipici ni več strokovnega sveta in niti strokovnega vodje Kobilarne.

Kako verodostojne so ob tem trditve ministra in vodstva Lipice, da je glavna skrb v Lipici posvečena konjem? Do kdaj bodo lipicanci podložniki turizmu?


Najbolj brano