Komu se bo zamajal stol?

Predvolilna vročica se bliža vrhuncu. Kandidati za župane in svetnike se pojavljajo v domala vsakem kotičku občin, kdo tudi tam, kamor prej še ni stopil, prepričevanje volilcev iz drnca prehaja v galop, vrstijo se soočenja, mahajo s polnimi vrečami obljub, kaj vse bomo naredili, ko bomo na oblasti. Podporniki navijajo, nasprotniki očitajo, neodločni tuhtajo, koga bi volili v nedeljo, brezbrižni pa, ali sploh bi. Prav je, da bi.

Kampanja na severnem Primorskem je na površju umirjena, večjih ekscesov ni. Če ne bi bilo plakatov, bi naključni obiskovalec spregledal, da so volitve. A pod površino vre. Žarometi so usmerjeni v Novo Gorico, kjer se jih za županski mandat poteguje šest. Da bi župana dobili že v nedeljo, je znanstvena fantastika, vprašanje je, kdo se bo udaril v drugem krogu. Najočitnejša kandidata sta župan Klemen Miklavič (Goriška.si) in Samo Turel iz Gibanja Svoboda. Miklavič, ki neumorno našteva, kaj so vse naredili v štirih letih, mora prepričati volilce, da se bodo “vizionarsko in strateško zastavljeni projekti”, ki jih najavlja, s papirja prelili v prakso, in ali se je res izkazal in učinkovito vodil občino. Turel, ki igra na karto dialoga, ki da ga zdaj skoraj ni, pa, da bo delovanje občine “spet približal ljudem” in uresničil konkretno zastavljene projekte, tudi z izdatno podporo države, kjer prvo violino igra njegov strankarski šef, Robert Golob. Na ta adut precej stavi. Možno pa je tudi kakšno presenečenje. Predvsem na podeželju ima adute Damjana Pavlica (SDS), kar lahko v nedeljo prevesi tehtnico, dokaj negotovo je, kakšen je domet Tomaža Horvata iz SD. Najbolj na trnih je zagotovo Miklavič. Ali bi vsaj moral biti. Vsake volitve so namreč referendum o tem, ali se je župan z ekipo izkazal, da je sposoben še naprej voditi barko, pardon, občino v razvojni preboj.

Da bi župana Nove Gorice dobili že v nedeljo zvečer, je znanstvena fantastika, v zraku je bolj vprašanje, kdo se bo udaril v drugem krogu. Najočitnejši imeni sta Miklavič in Turel.

Ni edini, ki se mu lahko zamaje stol. V Brdih bo večni župan Franc Mužič, ki je doslej suvereno zmagoval, skoraj zagotovo moral v drugi krog, karkoli drugega bi bilo presenečenje. V Kanalu, kjer je mandat minil v pregretem ozračju zaradi pitne vode in onesnaženja zraka, bo zanimivo opazovati, v kolikšni meri se bo prebujenje civilne družbe prelilo v glasove, ki bi spodmaknili primat županji Tini Gerbec. Tudi v Vipavi Goran Kodelja, ki je začel mandat z udobno večino, nato pa se je ta skrhala, ne more mirno spati.

Volilna nedelja bo dolga, za nekatere bo vesela, za druge bo noč dolgih nosov. Nato se mora nadaljevati delo. Tako zmagovalcev kot poražencev. Nenazadnje naj bi vsi delali za skupno dobro.


Preberite še


Najbolj brano