Kolesarske ure resnice

Prva (športna) novica v Sloveniji je te dni kolesarstvo. Z dirko po Italiji ter uspehi Jana Polanca in predvsem Primoža Rogliča ga spremljajo tudi tisti, ki se doslej niso poglabljali v zakonitosti tega športa z dolgo zgodovino, tradicijo in nesmrtnimi zgodbami (padlih) šampionov. Kaj dela velike etapne dirke tako privlačne? Predvsem epski podvigi kolesarjev v gorah: napadi, zmage, porazi, krize v vročini, mrazu, dežju, tudi snegu. Na strmih, neskončno dolgih vzponih in vratolomnih spustih z veliko hitrostjo. Vse to so sestavljanke junaškega kolesarstva, ki zasenčijo tudi dopinške stranpoti.

V prvem delu Gira so novice o domnevnih povezavah slovenskih kolesarjev s tržiščem nedovoljenih učinkovin le začasno zasedle medijske naslovnice. Pretekli konec tedna, ko se je karavana Gira podala v hribe, so bile spet v ospredju športne zgodbe. Letošnja, že 102. izvedba Dirke po Italiji, bo v vsakem primeru zgodovinska za slovenske kolesarje. Kar dva sta nosila rožnato majico, tradicionalni simbol primata na Giru. Dva dneva sta bila eden za drugim na vrhu skupnega seštevka Polanc in Roglič. Prelepo, da bi obveljalo do konca tritedenskega maratona.

Kaj dela velike etapne dirke tako privlačne? Predvsem epski podvigi kolesarjev v gorah: napadi, zmage, porazi, krize v vročini, mrazu

Giro se bo tudi letos odločil v tretjem tednu. Tako kot lani, ko je Britanec Chris Froome zlomil odpor na videz nedotakljivega rojaka Simona Yatesa. Prekaljeni as je ukrotil mladega leva. Letos se je po drugem tekmovalnem vikendu Gira zdelo, da Roglič drvi tudi proti skupni zmagi. Še posebej, ker bo v nedeljo, zadnji dan dirke po Italiji, v Veroni na sporedu še tretja ura resnice. Dva kronometra, ki so bili na tritedenskih dirkah v zadnjem obdobju neredko jeziček tehtnici, je Roglič na letošnjem Giru že dobil.

Že prej pa je bilo jasno, da se bo treba prebiti skozi peklenske štiri dni v Alpah in Dolomitih. Roglič je preživel nevšečnosti, vključno z grdim padcem v nedeljski etapi. Danes so se po dnevu premora začele alpske poskočnice. Bojazen pred Mortirolom, ki že po imenu zveni strašljivo, se je izkazala za upravičeno. Roglič je na strmem vzponu, kjer se naklon tudi po tri, štiri kilometre ne spusti pod 18 odstotkov, plačal kar hud davek. Brez pomoči ekipe je izgubil precej časa in še več moči. Bomo videli, koliko mu je je še preostalo za naslednje dni, kjer spet ne bo manjkalo klancev. Giro se nadaljuje.


Najbolj brano