Ko se iz napak malo naučimo ...

Zgodba o onesnaženju pitne vode z industrijskimi odplakami podjetja Eternit naj bi se le razpletla. NIJZ bo Občini Kanal priporočil, kar ta že togotno pričakuje: da odpravi prepoved pitja vode iz pip v Anhovem. Toda s tem ne bo konec problema, na katerega je opozoril ta primer in tudi številni požari v industrijskih obratih, nazadnje v Postojni, avgusta na avtomobilskem odpadu v Ljubljani, pred meseci pa na divjem odpadu pri Vogrskem.

Seveda vsake nesreče ni možno preprečiti. A težava je, da nam za čisti zrak in vodo ni več toliko mar, kadar bi se morali samomejiti, in da smo do varovanja okolja v industriji (tudi obrti) ter do industrijskih nesreč premili.

Smo lahko prepričani, da ne bo čistilna naprava nekoč še kje popustila? Mar res ni podobnih šibkih točk v kompleksu Salonita?

Kadar se te zgodijo, običajno šele s precejšnim časovnim zamikom ugotavljamo, kolikšno okoljsko škodo so naredile in ali so ogrozile zdravje ljudi. Toliko saj, kot so jih sprožili požari v Postojni, Ljubljani, na Vogrskem, pred leti v Kemisu in še kje, močno škodi. Da industrijske odplake vdrejo v vodovod zato, ker sta sistema nekje povezana, je nedopustno. Povzročitelji bi morali tudi za dim in penasto vodo krepko plačati!

Še večji problem je slaba preventiva, čeprav dobra stane. Čistilna naprava Eternita, nekoč Salonita, je že na prvi pogled kup starega železa. V njej je nespametno narejen ventil, za katerega javnost desetletja sploh vedela ni. Da ne bi bilo mogoče predvideti vdora v vodovod? Kako ne? In vendar se je zgodilo onesnaženje, čeprav bi ga morali pravočasno preprečiti.

Nevarnost naj bi Eternit zdaj odpravil, ampak - kdo to zagotavlja? Tovarna sama! Res je, da enako trdi okoljski inšpektor. Toda zakaj bo NIJZ občini predlagala, naj naroči preveritev razmer neodvisnemu strokovnjaku, če je vse v redu? Smo lahko prepričani, da ne bo nekoč čistilna naprava še kje popustila? Mar res ni podobnih šibkih točk v kompleksu Salonita? In ni nikjer še kakega eternita, kemisa, slabega ventila, odtoka v naravo, slabo skladiščenih smeti, lesa? Ni nikjer drugje naprav, ki obratujejo le za silo ... ?

Še bi lahko naštevali, zlasti zato, ker ni čutiti splošnega zasuka v miselnosti. Tak občutek pa Občina Kanal le utrjuje, ko odgovarja, da ni pristojna naročati neodvisne ekspertize primera Eternit.

Nesrečo v Anhovem naj bi zakuhala človekova napaka. Mar naj se ne bi človek na napakah učil?


Preberite še


Najbolj brano