Ko ni več časa za premislek ...

Podaljšan praznični konec tedna se je na slovenskih cestah začel na najslabši možen način. V samo dveh dneh so v treh prometnih nesrečah umrli štirje ljudje: dva motorista, oba pripadnika Slovenske vojske, pa voznik avtomobila in kolesar. In to prav v dneh, ko se začenjata preventivna vsedržavna akcija, namenjena večji varnosti motoristov, in poostren nadzor policistov.

Na slovenskih cestah je letos umrlo dvanajst motoristov (voznikov motorjev in mopedov), v petih letih pred tem pa skupno 120. Za življenja gre in za družine, prijatelje in znance, ki v tragičnih nesrečah izgubijo svoje najbližje. Med letoma 2015 in 2019 se je na cestah huje poškodovalo skoraj tisoč motoristov in mopedistov. V teh petih letih so sami povzročili na stotine nesreč, pogosto zaradi “pretežke noge” oziroma hitrosti, pa tudi zaradi precenjevanja lastnih sposobnosti.

Ko je hitrost prevelika, lahko zmanjka časa. Že stotinke sekunde so namreč lahko ločnica med življenjem in smrtjo.

Prav hitrost in drzno vožnjo najbolj pogosto opazijo drugi vozniki ob srečanjih z motoristi. Seveda to ne velja za vse, večina motoristov je odgovorna in se zaveda svoje ranljivosti, a nanje slabo luč mečejo tisti, ki na cestah lovijo adrenalinske užitke in s tem sebe in druge spravljajo v nevarne, celo brezizhodne položaje. Ko pred ovinki ali v njih nevarno prehitevajo, ko jih pri tem ne ustavi niti neprekinjena ločilna črta, pač ne morejo s prstom kazati na slabo cestno infrastrukturo, ali na pesek na cesti, ali na neprevidnost drugih voznikov.

Ob pametnem načinu vožnje bi verjetno imeli kakšno sekundo več za ustrezno odločitev. Ko je hitrost prevelika, pa časa za kaj takega lahko zmanjka. Že stotinke sekunde so lahko ločnica med življenjem in smrtjo.

V teh dneh so naše ceste spet polne kot pred koronakrizo. Na ozkih cestah se pogosto drenjajo vozniki avtomobilov, motoristi, kolesarji, počitnikarji z avtodomi in počitniškimi prikolicami, domačini in tujci. Zato je na mestu poziv, da moramo v prometu prav vsi ravnati strpno, pametno in odgovorno, z mislijo tudi na druge, ki se vozijo za ali pred nami.

V mislih bi morali imeti predvsem cilj, da se varno pripeljemo do njega, pa naj bo blizu ali daleč, do doma ali do počitniške destinacije. Če bomo prišli do cilja, smo zmagali, tudi če bo to tri sekunde ali pol ure kasneje kot bi, če ne bi s stopalke za plin umaknili noge.


Preberite še


Najbolj brano