Kmetje ali volkovi? Oboji!

Trajnostno varovanje volkov je kompleksno. Zaradi prav take narave volkov bolj, kot je varovanje medvedov. Škode, ki jih povzročajo, ko upravljanju spodleti, so še kompleksnejše. V Sloveniji je upravljanje spodletelo. Ker (ne)odgovorni slišijo le navdušence nad zvermi in ne prizadetih. Ki se med seboj kakopak ne pogovarjajo.

Pa bi se morali! A je posluh zatajil celo v primeru novaških zablodelih volkov - bržčas celo polpsov, ki z redom v volčjih tropih in njihovo “storitveno” dejavnostjo ohranjanja ravnovesja v naravi nimata nič skupnega. Zato pa imata opraviti s toliko večjo škodo. Neposredno škodo bodo kmetje dobili povrnjeno. A te jim ni mar. Huje je, ker so živino umaknili v hleve, ker otrokom, pohodnikom, kolesarjem ne zmorejo dopovedati, naj jih ne bo strah ... Ker ne vidijo naprej, zahtevajo takojšen odstrel volkov. Ki ga skoraj gotovo ne bodo dosegli. Ker ima država rezerviranih nekaj sto tisoč evrskih tisočakov za izplačilo škod in je te laže izplačevati, kot smiselno ukrepati. Še laže je delati nič, kar so jim s sodno prepovedjo odstrela omogočili mnogi, ki volkove ščitijo iz urbanih središč.

Kmetje ali volkovi torej? Oboji! S trajnostnim gospodarjenjem z njimi. Ki vsebuje tudi odstrel.

Kmetje ali volkovi torej? Oboji! S strokovno usmerjanim trajnostnim gospodarjenjem z njimi. Ki, tudi s strinjanjem poznavalcev in strokovnjakov, vsebuje skrbno načrtovan odstrel.

Razredčeni kmetje, ki so se ohranili v težko dostopnih hribih, so že zdavnaj dokazali, da znajo sobivati z vsem življem v naravi. Spoštujejo upravljanje z zvermi, a imajo težav in negotovosti čez glavo.

Ne želimo biti senzacionalistični. Medijski senzacionalizem so strokovnjaki projekta Slowolf uvrstili med temeljne nevarnosti, ki pretijo volku. Po njihovi zaslugi volka in red, ki ga zagotavljajo v naravi, bolje poznamo in cenimo. A ta zgledna cena ne more iti na škodo kmetov, njihove in naše prihodnosti.

Volčji tropi so po zaslugi omenjenega, evropsko izdatno podprtega projekta, vsestransko preučeni in poznani. Strokovno, trajnostno gospodarjenje z njimi tudi. Zato kmetje varuhe, ki med varnim betonom lajšajo delo (ne)odgovornim po sodiščih in ministrstvih s prepovedjo uresničevanja strokovnih smernic, vabijo medse. V naravo, da bodo zbistrili sive celice in se začeli medsebojno pogovarjati. V prid kmetom, Sloveniji, v prvi vrsti pa sebi.


Preberite še


Najbolj brano