Kaninski stol od dveh k trem nogam

Najhujši dvomi glede prizadevanj države za ohranitev in razvoj žičnic na Kaninu so se s ponedeljkovim sestankom med predstavniki občine Bovec in ministrstva za gospodarski razvoj razkadili. Menjava vlade in politične usmeritve ter novi ljudje na mestih odločanja v Ljubljani niso ustavili skupne želje, da občina ob bistveni denarni podpori države ohrani smučišče in celoletni gorski center na Kaninu. Obojega pa ne bo, če v naslednjih mesecih ključnim ljudem v Bovcu in v Ljubljani (s pomočjo denarja iz evropskih razpisov) ne bo uspelo sestaviti finančne konstrukcije za postavitev nove dostopne žičnice iz Bovca na Kanin. Tej se po 50 letih življenjska doba letos izteka.

Časa je ostalo zelo malo, saj prihodnje leto stara žičnica ne bo več dobila obratovalnega dovoljenja. Treba bo ohranjati konstruktivnost, delovni tempo in pogled naprej. Vse to je bilo na srečo čutiti na ponedeljkovem sestanku. Ukvarjanje s tem, kaj je šlo narobe ob nedavni zavrnitvi načrta za obnovo Kanina na gospodarskem ministrstvu, ne vodi nikamor.

Nedavni razpis države, ki je vsem slovenskim gorskim smučarskim centrom skupaj namenjal 63 milijonov evrov, je bil daleč premajhen za rešitev Kanina, ki bi jih za žičnico potreboval 50 milijonov.

Celoletni visokogorski center Kanin je bil doslej prevečkrat stol z dvema nogama. Spraviti ga je treba vsaj na tri, da bo poslovno trdno stal. Zastoji zaradi vetra in okvar ostarelih naprav so s Kanina že odgnali preveč gostov. Nedavni razpis države, ki je vsem slovenskim gorskim smučarskim centrom skupaj namenjal 63 milijonov evrov, je bil daleč premajhen za rešitev Kanina. Po ocenah poznavalcev bo namreč samo za postavitev nove dostopne žičnice treba odšteti 50 milijonov.

Brez naprave z velikimi in na veter odpornejšimi kabinami, ki bi s snežno bogate, ob soncu s pogledom na Jadran prekrasne, a ob orkanskih poslabšanjih vremena surove gore varno pripeljala in odpeljala obiskovalce, se bo kaninska zgodba zaključila. Takšna žičnica bi tudi laže gostila vse večje poletne množice gorskih kolesarjev, pohodnikov in padalcev, olajšala pa bi še oskrbo objektov na gori, ki je do konca maja vedno pokrita s snegom in na kateri bi s sodobno napravo lažje razvijali tudi kulinarično in zabavno ponudbo.

Med letoma 2013 in 2016, ko žičnica zaradi generalne obnove ni obratovala, se je pokazalo, da bovški turistični ponudniki brez smučarskih gostov ne morejo preživeti. Obisk Kanina z žičnico je magnet tudi v letošnjem poletju. Nova naprava bi pomenila logično nadaljevanje naložb v državno cesto, športno dvorano, trgovino, hotel ... Če bo Bovec gospodarsko umiral, bodo tudi te gradnje zaman.


Preberite še


Najbolj brano