Kako braniti javni interes?

Vstop novega lastnika v Komunalo Nova Gorica je v hipu povzročil veliko vznemirjenja na Goriškem. Ni skrivnost, da si mestna občina skupaj z ostalimi občinami želi pridobiti celotno lastništvo in podjetje, kjer občine sicer že imajo večino glasovalnih pravic, preoblikovati v javno.

Vsakič, ko zasebni lastnik vstopi na področje, ki se, neposredno ali posredno, dotika javnega interesa, kar obvezne gospodarske javne službe so, je vznemirjenje logično. Sploh v Novi Gorici, kjer so še žive izkušnje iz preteklosti, denimo boleča zgodba s SGP Gorica, kjer so zasebniki občini izstavili zasoljen račun za javna zemljišča, ali pa po nepotrebnem izgubljena remiza.

Z odloki in s smiselnimi pravili imajo občine še vedno škarje in platno v rokah. V prvi vrsti bi se temu morale intenzivno posvetiti.

V lastniški rošadi v Komunali naj bi kot novi lastnik nastopal razvpiti Sergej Racman. Prav zaradi njegovih dosedanjih poslov na Goriškem, ki so vedno razburkali dogajanje, se že špekulira, kaj naj bi bilo v ozadju vstopa v podjetje. Gre za poskus zaslužka z nadaljnjo prodajo deleža občinam ali poskus vpliva, da bi prek tega nakupa pritisnil na občine, da bi razpletel nekatere svoje, še nedokončane poslovne zgodbe, na primer na MMP Vrtojba? Morda pa je v ozadju kaj tretjega. A to so špekulacije, ki se bodo morda sčasoma razjasnile.

Če bi Racman res uporabil delež v podjetju, da bi pri goriških občinah skušal izsiliti ugodnosti za svoje posle v regiji, je to gotovo slabo za delovanje podjetja in tudi za same občine. Po na hitro sklicanem včerajšnjem sestanku pa so župani zatrdili, da bodo nastopili enotno, da nobena od šestih občin ne bo prodala svojega deleža in da bodo branili javni interes. Pa je ta dejansko ogrožen? Za zdaj ne. Občine že imajo največji delež lastništva in več kot polovico glasovalnih pravic, prek tega pa odločilno besedo v podjetju, ki ima koncesijo za opravljanje gospodarskih javnih služb. Z vstopom novega lastnika se nič od tega ni spremenilo.

Res je, da bi lahko novi lastnik mešal štrene ali bil trd pogajalec za prodajo svojega deleža, če bodo hotele občine podjetje preoblikovati v javno. A slednje še zdaleč ni edini način za ohranitev javnega interesa. Občine imajo še vedno škarje in platno v rokah, če bodo le sprejemale dobre odloke in premišljena pravila. V prvi vrsti bi se morale intenzivno posvetiti temu. Preoblikovanje v javno podjetje je morda smiseln, a ne nujno odločilen korak.


Najbolj brano