Juhu, božičnica je tu!

Rime iz naslova si ne morejo zavriskati vsi zaposleni, saj božičnice ne izplačujejo v vseh podjetjih. To nagrado za uspešno poslovanje oziroma doprinos zaposlenih k uspešnemu poslovanju, 13. plačo ali božičnico, so na svoj račun v teh dneh prejeli, ali pa jo še bodo, predvsem delavci v podjetjih, ki kljub epidemiji covid-19 uspešno poslujejo. In takih je tudi v teh gospodarstvu in družbi nasploh neprijaznih časih, zaznamovanih z virusom, ki grozi, se širi, hromi in jemlje življenja, vseeno kar nekaj.

Predvsem podjetja, ki imajo dobro zastavljeno strategijo, jasno začrtano vizijo, ki so prilagodljiva in imajo tudi malo sreče, da delujejo v panogi, ki je epidemija ni pretirano zaznamovala, so se v novonastalih razmerah dobro znašla. Nekatera so na valu krize celo izboljšala poslovne rezultate. Seveda pa so tudi dejavnosti in družbe, ki jim je novi koronavirus v paketu s preventivnimi ukrepi za zajezitev njegovega širjenja močno zamajal temelje. Turizem je obstal. Hoteli so zaprti, nekateri gostinci si pomagajo s “take away” ponudbo. A izkupiček tega je v primerjavi s tistim, ki bi ga v normalnih okoliščinah zaslužili v prazničnih dneh, ena mižerija. In obupujejo. Tako kot obupujejo izvajalci številnih drugih storitev, ki so že dolgo zamrznjene in jih vlada tudi v predprazničnem času ni uvrstila na seznam tistih, ki jim je bilo dano vsaj za kratek čas obnoviti delovni proces.

Upajmo, da bo božičnico prihodnje leto prejelo še več zaposlenih. Ker bi bil to dokaz, da so se razmere umirile.

Kljub temu, da so med delavci na eni strani taki, ki so že nekaj mesecev doma na čakanju na delo, ali delajo po skrajšanem delovnem času, veliko pa jih stoji na tankem ledu, še posebej med obrtniki in samostojnimi podjetniki, se gospodarstvo, gledano na splošno, vendarle kar drži. Napovedi iz prve polovice letošnjega leta o tem, kako katastrofalne bodo posledice jesenskega drugega vala, koliko ljudi bo pristalo na cesti oziroma zavodu za zaposlovanje, se niso v celoti uresničile. Težave seveda so in so marsikje velike, po drugi strani pa je treba priznati, da so državni protikoronski paketi vsaj za zdaj pomagali gospodarstvu obdržati glavo nad vodo.

Kako bo naprej, ni mogoče napovedati. Prihaja cepivo, a tudi nov sev. Upajmo, da bo božičnico prihodnje leto prejelo še več zaposlenih. Ker bi bil to dokaz, da so se razmere umirile in uredile.


Preberite še


Najbolj brano