Istra pred Primorsko

Ob omembi poslancev in njihovega dela lahko vedno izrečemo kakšno pikro in grdo, ob ustanovitvi in delovanju Kluba istrskih poslancev pa se tovrstnemu godrnjanju lahko tudi izognemo. Poteza je logična in hvalevredna, a spada v temeljno metodo političnega dela in sodelovanja med izvoljenimi predstavniki in volilci. Pravzaprav samo čudi, zakaj politiki tovrstnega načina dela niso uporabljali že v prejšnjih mandatih. Morda so imeli izvoljeni poslanci druge prioritete, župani so poskušali lobirati neposredno pri ministrih in državnih sekretarjih, eden izmed pomembnejših razlogov pa je morda tudi v tem, da od štirih aktualnih istrskih županov kar trije ne pripadajo nobeni parlamentarni stranki. Res pa je tudi, da so se prvi možje občin in poslanci zagotovo shajali že prej, a ne v tako institucionalizirani obliki. Ustanovitev Kluba istrskih poslancev je olajšala tudi politično ideološka kompaktnost, saj vsa sedmerica v državnem zboru podpira vlado, ki jo vodi Marjan Šarec.

Zato bo imel v preteklosti že uveljavljen Klub primorskih poslancev (članstvo v obeh klubih med seboj ni izključujoče) kar težko delo, da bo s kolektivno igro in ubranimi zahtevami presegel delovanje Istranov. Že s tem, ko se po skoraj enem letu od parlamentarnih volitev še ni ustanovil, kaže na to, da ni pretirane volje za skupni nastop. Prvič zato, ker so interesi, ki združujejo raznolika primorska območja, pogosto tudi diametralno nasprotni, drugič pa zato, ker so primorski poslanci politično bolj razklani.

Merilo uspešnosti ne bo število opravljenih sestankov, temveč zgolj učinkovitost pri zagotavljanju denarja in projektov.

A to, da so vsi istrski poslanci na vladni strani, postavlja pred njih še dodatno odgovornost, saj so pričakovanja večja, marsikatera vrata do ministrov, državnih sekretarjev in odločevalcev pa bolj odprta. Projektov in potreb je več kot dovolj, ne samo drugi tir in ustreznejše cestne povezave, temveč tudi vlaganja v turistično infrastrukturo, razvoj univerze, širitev letališča, položaj Luke Koper, skrb za obalni pas, podeželje ... Merilo uspešnosti ne bo število opravljenih sestankov in stiskov rok, temveč zgolj učinkovitost pri zagotavljanju denarja, projektov, vložkov ministrstev v istrske občine, kar je odvisno od njihovih političnih sposobnosti. Še največ pa bi naredili, če bi slovenske “kontinentalce” prepričali v spremembo svojega pokroviteljskega odnosa do morja in krajev, ki ležijo ob njem.


Najbolj brano