Iskali bodo konsenz pri dvoživkah

Že tako zavozlano politično situacijo v hramu slovenske demokracije, kjer poslanci strank, ki niso v vladni koaliciji, zvesto podpirajo vlado (Desus, SNS), del poslancev koalicijske stranke (SMC) pa je odtegnil podporo tako predsedniku vlade kot svojemu lastnemu predsedniku, je še dodatno zavozlal zavrnjen predlog za zamenjavo Igorja Zorčiča na čelu državnega zbora. Slednji je racionalno ugotovil, da presenetljivi rezultat še ne pomeni, da vladna koalicija ne bo mogla preko parlamenta izpeljati svojih zakonov in predlogov. Zagotovo pa bo imela Janševa vlada odslej težje delo, za vsako odločitev bo morala iskati konsenz pri “dvoživkah”, tistih, ki enkrat glasujejo z vladno ekipo, drugič pa proti njej. V teoriji to sploh ne bi smelo biti slabo, saj bi morala vlada vsakič pripraviti tako dober zakon, da bi prepričal tudi nekaj tistih, ki glasujejo po svoji vesti, ne pa samo strankinih vojščakov. A je žal slovenska praksa takšna, da se manjkajoče glasove “kupuje” na takšne ali drugačne načine - kar so sicer počele tudi prejšnje vlade.

Torkov rezultat je presenetil tudi samega Janeza Janšo, ki očitno potrebuje premislek, v kakšno smer obrniti taktiko, saj se včeraj iz tabora SDS nihče ni oglasil. Kar naenkrat se je namreč položaj obrnil na glavo: čeprav SDS javno govori, da odhod na volitve zanjo ni noben problem, jo je zelo strah padca vlade. V tem primeru bi se namreč lahko ponovil Šarčev sindrom, ko bi se po odstopu vlade na hitro sestavila nova večina, saj marsikateremu poslancu ne ležita odhod na volišča in skrajšanje mandata. In v tej večini najbrž ne bi bilo prostora za Janeza Janšo! Zato so trenutno volitve še vedno oddaljene nič manj kot eno leto: ob zaostrovanju epidemije in predsedovanju EU je tudi zmanjšano operativna in šibka vlada boljša kot volilna kampanja.

Prav Janez Janša je največji destabilizator in sovražnik te vlade.

Janez Janša je s tistim nesramnim očitkom o nelegitimnosti Janje Sluga in s tem njene (nekdanje) stranke še enkrat dokazal, da je prav on največji destabilizator in sovražnik te vlade. A tudi opozicija v tej godlji ni izpadla ravno kredibilno: v razpravi je na vsa usta hvalila predsednika DZ Zorčiča, ki ga je še pred tremi tedni imela za pristranskega, nesposobneža in kolaboranta fašizma, nato pa je z neprevzemom glasovnic, tako je sama pred časom ocenila takšno potezo, ravnala avtokratsko, strahopetno in v nasprotju z demokratičnimi načeli.


Preberite še


Najbolj brano