In rešitev se skriva ... kje?

Kar 64 odstotkov vseh ilegalnih prebežnikov, ki so jih do konca avgusta obravnavali na območju koprske policijske uprave, so prestregli na Bistriškem. Skupno 1451, kar za več kot štirikrat presega lansko število ob tem času. Malenkost nižje je razmerje za celotno koprsko policijsko upravo, z ilegalnimi migracijami najbolj obremenjeno v Sloveniji. Ki je, mimogrede, tudi precej kadrovsko podhranjena.

Policistov za vsa opravila, katera jim nalaga zakonodaja, preprosto ni dovolj. Še posebej ne v času turistične sezone, ko se varnostni dogodki zgostijo in število ljudi v turističnih krajih izjemno naraste. Pomoč, ki jo policisti občasno dobijo od tu in tam, je le dobrodošlo trenutno gašenje požara, ki pa dolgoročno ni vzdržno. Policisti se ne morejo (in se ne bi smeli) ukvarjati samo z ilegalnimi migracijami, kriminalisti pa ne samo s kaznivimi dejanji, ki jih izvajajo zaslužkarski organizatorji ilegalnih prevozov in prehodov. Tudi o tem bo moralo bodoče vodstvo notranjega ministrstva zelo temeljito razmisliti, če bo hotelo državljanom zagotoviti eno od osnovnih dobrin: varnost.

Pomoč, ki jo policisti občasno dobijo od tu in tam, je le dobrodošlo trenutno gašenje požara, ki pa dolgoročno ni vzdržno.

Ilegalne migracije niso le slovenski problem. Ko so Slovenijo pred slabimi tremi leti prečkale množice beguncev (in, bodimo iskreni, tudi ekonomskih migrantov), se je zdelo, da bo Evropa vsak čas našla pravo rešitev. Do zdaj je ni. Politične razmere so se v več evropskih državah spremenile, z njimi tudi odnos do beguncev in migrantov. V zadnjem času posebej izstopa Italija z notranjim ministrom Salvinijem, ki nekaterim ladjam z begunci sploh ni dovolil vpluti v italijanska pristanišča, zaradi večdnevnega zadrževanja beguncev na eni od ladij pa si je prislužil celo sodno preiskavo. Kljub temu je neomajen v svoji zahtevi, da mora Evropa glede beguncev prevzeti enakomerno breme.

Nobenega dvoma ni, da bo migracijska problematika prihodnje leto močno zaznamovala evropske volitve. Če bodo šle v smer radikalizacije in populizma, tako kot se že dogaja v posameznih državah, je vprašanje migracij daleč od rešitve. Še posebej, če bodo množično nastajale samooklicane varde in garde, ki ne bodo priznavale ne nacionalnega in ne evropskega pravnega reda. Do oboroženih spopadov je v takšnem primeru le korak, do česa hujšega pa še pol koraka več.


Najbolj brano