In kljub vsemu naj jim zaupamo?

Predstavljajte si, da nekega jutra iz pipe pri vas doma priteče motna, zaudarjajoča voda, ki se peni kot stepeni beljak in je polna usedlin. Seveda bi se zgrozili. Morda bi pomislili na okvaro domače napeljave, a bi se najbrž tudi obrnili na sosede. Ker bi oni doživeli enako, bi postalo jasno, da gre za okvaro na omrežju. Spomnili bi se, da že dlje časa opažate nekaj čudnega v vodi, klicali bi upravljalca vodovoda.

Ta bi problem našel in rešil, dobavo vode bi vam prekinil le za nekaj ur. Nato bi izdal obvestilo, da je bila voda onesnažena, a je težava odpravljena, da je treba pustiti teči vodo iz pipe pol ure in jo nato prekuhavati. To je vse. In to je pretekli petek doletelo Anhovce.

Neraziskanost takšnih nesreč zamaje zaupanje v varovanje zdravja. Vprašamo se lahko, ali ostajajo vdori snovi v vodo prikriti.

Toda čeprav so težavo na prvi pogled hitro odpravili, bi najbrž vsakdo na mestu Anhovcev želel vedeti, kakšne primesi so bile v vodi: morda nevarne, strupene? Sploh ker vodovod do naselja vodi po industrijski coni in ob čistilni napravi odplak tovarne kritin Eternit.

Žal pa so vsi v tej zgodbi, ki bi bili dolžni ukrepati, ravnali najmanj zelo nerodno. Anhovcem ni štiri dni nihče povedal nič natančnega, vodo iz pip so po odpravi okvare kar dovolili piti. Občina Kanal, ki upravlja vodovode, je šele v torek objavila pojasnilo, da je onesnaženje povezano s čistilno napravo Eternita. Ni pa razložila, kako; morda res zato, ker ne ve. V Eternitu se na javnost arogantno požvižgajo - menda so vsi na dopustu, kot je na dopustu tudi županja. Zdravstvena inšpekcija je bila o dogodku obveščena, morda ne dovolj natančno, ukrepala je včeraj.

Na občini so v torek že postregli z neuradnim podatkom, da je zdaj, ko je onesnaženje mimo, voda v Anhovem kemijsko ustrezna. A včeraj so morali prepovedati vsakršno rabo. Najhuje je, da ni ne po naročilu občine ne države nihče v petek vzorčil penaste vode in jo poslal na analize, da bi dobili uradne podatke o onesnaženosti. Tudi če gre za nespretnosti, to daje vtis, kot bi želeli prikriti, da so v vodo vdrle industrijske odplake. In je torej nedopustno ter neodgovorno. Pa ne le zavoljo Anhovcev.

Nedopustno je tudi, ker neraziskanost takšnih nesreč zamaje zaupanje v varovanje zdravja. Vprašamo se lahko, ali ostajajo nevarni vdori snovi v vodo prikriti, ali je morda tako tudi pri izpustih v zrak. Na inštitucije pade senca dvoma, da varujejo ugled industrije. In zato ne bi smele ravnati tako, kot so.


Preberite še


Najbolj brano