Igra in niz za Bojana Petana

Vsi, ki te dni dvomijo, da je družba Terme Čatež, ki jo vodi direktor Bojan Petan, res imela kupca za kompleks teniških igrišč v Portorožu, upajo, da se motijo in da občina Piran, ki se je ob podpori občinskih svetnikov odločila, da bo uveljavljala predkupno pravico, ni zgolj debelo nadrsala. Bojan Petan je s seboj na torkovo sejo občinskega sveta, namenjeni odločanju o uveljavljanju predkupne pravice za nakup teniških igrišč, poleg širokega nasmeha ter pripravljenosti, da odgovori na vsa svetniška vprašanja, prinesel tudi snopič papirjev, na vrhu katerega je sedel pečat odvetniške pisarne iz Zagreba, ki zastopa neznanega hrvaškega kupca. Nejevernih ni prepričal. Niti s sporazumom, ki ga je pred sejo sestavljal z direktorjem občinske uprave in s katerim kupec, torej občina, ne dobi samo igrišč, temveč celo asfaltirano cesto, dostopne poti in vodno vrtino, niti s pohvalami, da se je občina pokazala kot dober pogajalec.

Ne nazadnje je lahko kupec, ki je pripravljen plačati 4,7 milijona evrov za nepremičnino, ki po besedah Bojana Petana prinaša samo izgubo, kdorkoli, tudi vi. Vseeno je, da nimate niti za aro. Saj je ni nakazal niti hrvaški kupec. Bolj pomembno je, kakšen učinek je možnost, da bo okoli dva hektarja velik teniški kompleks ob morju pristal v rokah tujca oziroma tujcev, sprožila v lokalni skupnosti.

Tako je zlahka, kot zrela hruška z veje, po dobre štiri ure trajajoči razpravi padla politična odločitev, da bo teniška igrišča pred negotovo usodo rešila občina Piran.

Paniko, seveda, in obujanje grozljivih spominov na usodo nepremičnin, ki niso več slovenska last. Ali bomo res dovolili, da športno infrastrukturo, na kateri se je kalila domača teniška skupnost, na kateri so loparje vihtela najbolj zveneča imena svetovnega tenisa, prevzame kar nekdo? Tako je zlahka, kot zrela hruška z veje, po dobre štiri ure trajajoči razpravi padla politična odločitev, da bo teniška igrišča pred negotovo usodo rešila občina Piran. Cena 4,7 milijona evrov je v primerjavi s častjo, da so uspeli elitno lokacijo ohraniti v domači lasti, drobiž. Pa ni.

Postavljajo se vprašanja, ali ni sporazum, sklenjen z občino, del strategije, ki daje občutek, da je lokalna skupnost kupila več in bolje, kot bi kupil tujec. Ampak Bojanu Petanu, če je želel priti do denarja in nahraniti banke upnice, domala ni preostalo drugega, kot da občini ponudi nekaj več. Terme Čatež so zaenkrat zmagovalke igre in niza, vendar kupnine še niso dobile. Rok za nakazilo poteče februarja 2023. Odgovornost sedanjega nabora svetnikov se tukaj konča. Zaključno žogo bo imela nova garnitura.


Preberite še


Najbolj brano