Goriška izgublja mesta na lestvici

Goriška je bila običajno med najbolje uvrščenimi regijami po podatkih o gospodarski rasti, blagovni menjavi, poslovanju nasploh. Zadnje čase pa so jo začele ostale slovenske regije, ki so očitno bolj ambiciozno zastavile svoje načrte in strategije, prehitevati. Po deležu čistega dobička v vseh prihodkih je v letu 2019 Goriška zdrsnila na sedmo mesto, že leta 2018 pa je po merjenju gospodarske rasti padla s četrtega na peto mesto. In vse to še pred korona krizo, ki je regijo ob meji še dodatno “oklofutala”. Prav zaradi posledic korona krize zaseda Goriška letos tretje mesto med regijami po povečanju brezposelnosti.

Ob upoštevanju dejstva, da je skoraj 13.000 zaposlenih trenutno na čakanju, da se tega ukrepa poslužuje 1500 delodajalcev, razmere res niso rožnate. V iniciativi Rešimo Goriško!, v kateri so se zbrali predstavniki nekaterih najbolj prodornih lokalnih podjetij, so že pred časom glasno izpostavili problematiko navezanosti na bližnje italijansko tržišče in zaprtja meje. Meja je spet odprta, a to ni dovolj. Eden od ukrepov na območju Mestne občine Nova Gorica - ideja o opustitvi plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za šest mesecev, kar bi poslovni subjekti lahko uveljavljali v letu 2021, ni šla skozi. Na ponedeljkovem odboru za gospodarstvo pred sejo mestnega sveta za to ni bilo dovolj podpore. Predlagatelji tega ukrepa pravijo, da še niso rekli zadnje besede.

Prav zaradi posledic korona krize zaseda Goriška letos tretje mesto med regijami po povečanju brezposelnosti.

Odzvali so se tudi v Primorskem tehnološkem parku, kjer poudarjajo, da je bistvenega pomena za to, da bi se Goriška regija izvlekla iz recesije, doma ohraniti visoko kvalificirane kadre. Ob včeraj izvedeni in dobro obiskani delavnici za boljšo zaposljivost so izpostavili, da znajo najbolj podjetni tudi v težkih razmerah poiskati prave priložnosti, in da gre za stvar miselne naravnanosti in znanja. To že dokazuje marsikatero podjetje s tega območja, ki tudi v korona obdobju raste, se razvija, zaposluje. Tem primerom dobrih praks bi bilo treba slediti, večinoma na področju visoke tehnologije, računalništva, a tudi na drugih. Nekaj te tradicije Goriška že ima in jo goji, zato bi z odločnostjo ter podporo in s sodelovanjem vseh akterjev v prihodnjih letih spet lahko začela pridobivati mesta na lestvicah, takšnih in drugačnih.


Preberite še


Najbolj brano