Film rešuje bovško zagato

Filmi so fikcija, toda, ko jih na dejanskih lokacijah snemajo, niso več utopija, ampak so lokalnemu okolju v denarno oporo.

Te dni snemajo na Kaninu akcijski film zaradi tega, ker so ameriški producenti in režiser ugotovili, da je okolica edinstvena. Toko kot v primeru snemanja filma Narnija bo občina iztržila kar precej denarja. Razumljivo je, da snemanje akcijskega filma na smučišču na Kaninu v dolini Graben do sredine tega meseca poteka na skrivnosten način. Na prvi pogled je to nekoliko smešno, toda ustvarjalci filma želijo vsebino, kolikor je mogoče, zakriti do promocije. Na Zavodu Sončni Kanin in lastnik zavoda Občina Bovec ne povedo, koliko bodo iztržili. Gotovo pa jim bo denar prišel prav glede na 90-odstoten izpad prihodkov prek zime, ki jo je koronavirus ustavil, ne glede na to, da gre za šport v naravi.

Bovške turistične ponudnike zavezuje poslovna skrivnost v povezavi z udeleženci akcijskega filma, kar je treba upoštevati.

Bovške turistične ponudnike, ki so povezani s filmsko produkcijsko hišo, zavezuje molčečnost. Niti tega ne razkrivajo, kje gostje spijo. Če bi karkoli povedali, bi lahko izgubili zaupanje produkcijskih hiš. Posledično se te v lokalno okolje ne bi vračale. Njihovo vračanje pa je za ohranjanje turizma pomembno, ker v korona časih drugih gostov ni. V javnem zavodu za turizem povedo, da so tovrstni gostje zelo dobrodošli, da so hkrati odgovorni in da imajo čut za dobrodelnost. Ko so izvedeli za tragedijo o pogoreli hiši v Trenti, so takoj nakazali denar za sanacijo.

Kot je napovedal režiser, naj bi bila prizorišča z Bovškega prepoznavna. To je za Občino Bovec pomembno. Že pred leti so nakazali, da bodo snemanja različnih filmov ali reklam ovrednotili v skladu s tem, ali je lokacija prepoznavna.

Snemanje filma ima multiplikativne vplive. Med drugim se je mednarodna ekipa povezala tudi z bovškim letališčem, od koder dnevno na Kanin z vsem potrebnim materialom trikrat vzleta helikopter. Dodatni je v pripravljenosti za nujno pomoč. Vsa ekipa se testira vsak dan, hkrati tudi zaposleni v Sončnem Kaninu, ki so jim v logistično oporo.

Dolina Soče postaja vse večja atrakcija, pričakovati je vse več zanimanja za njeno upodabljanje v filmih. Ključno je, da lokalne skupnosti iztržijo ustrezne dogovore za njeno razpoznavnost.


Preberite še


Najbolj brano