Epidemija in odpadki

Epidemija covida-19 prispeva svoj delež k poslabševanju odnosa do okolja, opažajo ekologi. Resda je močno upadel letalski promet, turizem, ki je eden največjih onesnaževalcev, je malodane obstal, število prevoženih kilometrov po slovenskem cestnem omrežju pa se je lani zmanjšalo za četrtino. Vse to je prispevalo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v ozračje, nekoliko zaustavilo nebrzdano onesnaževanje, vendar ali se je zaradi tega dejansko spremenil tudi odnos ljudi do okolja?

Ustavili smo se, ker smo se morali, ne pa, ker smo želeli spremeniti svoje potrošniške navade. Nič od tega, kar je covid-19 pozitivnega prinesel okolju, ni posledica zavestne odločitve, ampak je prisila, zato lahko pričakujemo, da se bo trošenje in onesnaževanje v stare okvire vrnilo takoj, ko se bo lahko. Ali še slabše, ko bo spet vse po starem, se bodo staremu načinu trošenja pridružile še slabe nove navade, ki jih razvijamo v času covida-19.

Ustavili smo se, ker smo se morali, ne pa, ker smo želeli spremeniti svoje potrošniške navade.

V imenu varnosti in zdravja smo povečali količine embalaže, ki jih potrošimo v gospodinjstvih. Navadili smo se na nove oblike udobja z dostavo spletnih nakupov in hrane na dom, vse to pa je zapakirano in zavito z nenormalno velikimi količinami predvsem plastike.

Ekologi brez meja že nekaj let opažajo naraščajoči trend smetenja, odmetavanja drobnih odpadkov v okolje. Opazen je tudi trend rasti odpadkov iz gospodinjstev. Komunalnim podjetjem zmanjkuje idej, kako naj ljudem dopovejo, da naj pravilno ločujejo odpadke. Ne glede na covid-19 je kakovost ločeno zbranih odpadkov vse slabša, kar velja zlasti za ekološke otoke, kjer je težko najti krivca za nepravilno odlaganje, so opozorili na tolminski komunali. Ostane le še ukinitev ekoloških otokov ter odvoz in nadzor odpadkov od vrat do vrat.

Nekateri ljudje nuje po skrbi za okolje pač ne bodo nikoli razumeli, jim ne bo vredno, da bi se potrudili za to, in jih ne briga za vse ostale in za ves svet. Odnos do okolja in covid-19 sta del iste zgodbe o družbi, v kateri življenja ne krojijo le politika in multinacionalke, ampak tudi posamezniki, ki imamo svobodno voljo. Žal se z njo prepogosto odločamo za individualizem in sebičnost ter izgubljamo občutek za skupno dobro.


Preberite še


Najbolj brano