Dogovor in smuk!

Smučarski center Cerkno so v bivši državi zgradili z vizionarsko idejo preživetja Cerkljanske, ko bo usahnila mogočna industrija. Čeprav na nizkem hribu Črnem vrhu je bil podprt z izdatno snežno odejo v več predhodnih desetletjih. Kakopak je nastal v sistemu, v katerem je bilo vse naše in so si pobudniki in investitorji - vodstvo tedaj mega Ete - izdatno pomagali z argumenti moči. Lastniki so ji zemljišča na nedotaknjenem hribu s stisnjenimi zobmi odstopali opozorjeni na možnost izgube kruha v Eti.

Turizem je bil za odmaknjeno vas tedaj španska vas. A to je zgodovina in danes je vse drugače. Ljudje smo, čeprav z najboljšimi idejami, z uničevanjem okolja, tlakovali pot v podnebni pekel. Degradiran ni le nekdaj rajski Črni vrh, pač pa ves planet. Snega izpod neba skoraj ni več, tehnično omogočana smuka je draga in okolju vse manj prijazna. Hotel Cerkno, od Ete osamosvojen slovenski del, je v zasebnih rokah in izgubah. Lastnik, geograf Marjan Batagelj, je dal jasno vedeti, da v smučariji ne vidi dolgoročnega nosilca turizma na Cerkljanskem.

Čemažar spoštuje tradicijo in stavi na sonaravni turizem. V prid zdravju in obiskovalcem, ki okolje še zmorejo ceniti.

Tudi lastnik zemljišč dobre desetine smučišča in skoraj vseh za nebrzdano rastoče kolesarske spuste, te možnosti ne vidi. Zato je norijo ustavil v prid okolju in vse bolj onesnaženi vodi. Valentin Čemažar je med prvimi v Novakih smučišče sprejel kot priložnost. Kot najboljši poznavalec vasi, pisec obsežne monografije o Novakih, ve, zakaj je pustošenje hriba ustavil. Ker spoštuje tradicijo in pozna vsako ped Črnega vrha, stavi na sonaravni turizem. V prid zdravju in obiskovalcem, ki okolje še zmorejo ceniti.

Da so časi, ko je bilo vse naše oziroma Etino, minili, so z leto dni dolgim zavlačevanjem odgovora na Čemažarjevo pobudo za odpravo ran na hribu, prezrli v Hotelu Cerkno. Novi direktor Jože Oplotnik je torej zamudil čas, ko je bil Čemažar na že skopanem bregu za sedežnico, pripravljen gostiti en kolesarski spust. A je Oplotnik pripravljen na pogovor.

Čeprav dogovora ni na obzorju, pripravljenost šteje. Tudi Čemažar o odpovedi gostoljubja smučišču na svoji zemlji govori kot o skrajni možnosti. Ker sočasno oba vesta, da lastnina danes šteje, je verjeti v dogovor in smuk. Dokler ga bosta narava in drago umetno izdelovanje snega dopuščala ...


Preberite še


Najbolj brano