Denar izbriše skrb in vest

Odkritje, da so kriminalisti, kot že nekajkrat doslej, odkrili goljufivo združbo, ki je v zameno za podkupnine potrjevala okvarjena vozila kot brezhibna, je v letu 2019 naravnost šokantno. Z več vidikov.

Prvič zato, ker s takimi dejanji nekateri med nami dokazujejo, da smo kot družba še vedno globoko v balkanskem načinu razmišljanja, pa čeprav se večina že desetletja trudi, da tega pridevnika ne bi uporabljali za našo pošteno podalpsko državico. Novica o goljufivih tehničnih preglednikih iz Slovenije pa je povsem enaka novici o tovrstnih rabotah v Albaniji, Srbiji, Romuniji ... in številnih drugih državah.

Z doslednim pregonom takih početij mora družba izbrisati iz svojih vrst ljudi, ki za denar pozabijo na skrb in prodajo svojo vest.

Drugič je novica šokantna zaradi dejstva, da med nami živijo ljudje, ki se požvižgajo na varnost drugih. O čem je razmišljal eden od četverice osumljencev, ki je potrdil brezhibnost tovornjaka s hruško za prevoz betona, na katerem zavorni sistem sploh ni deloval? Očitno ne o prometni varnosti.

Tretjič pa je novica zaskrbljujoča zato, ker dokazuje, koliko je kljub vsem opevanim vrednotam v naši družbi vredna človeška skrb in vest. Nekaj sto evrov. Včasih več, včasih manj.

Vsaka družba je polna takšnih ali drugačnih goljufov. Tako kot je tudi dejstvo, da ti goljufi iz družbe ne bodo izginili jutri. Počasi bi morali izginjati iz generacije v generacijo, vsak nov rod bi jih moral imeti manj. Temu se reče moralno odraščanje družbe.

Pa jih je pri nas z vsako novo generacijo res manj? Po gledanju poročil in branju časnikov, pa ne samo strani črne kronike, bi lahko rekli, da ne. Da so postali bolj prefinjeni, da so oblekli bele srajce in si nadeli kravate, izginili pa niso. Naloga družbe kot celote in tistih, ki jo vodijo danes, pa je, da že današnje goljufe uspešno preganjajo, jih razgaljajo na stebru sramote in, če je treba, tudi pošljejo za zapahe.

Nič ni bolj sprevrženega od zaposlenega na tehničnih pregledih, ki zavestno, za nekaj sto evrov, s podpisom spravi na cesto tovornjak, ki lahko jutri zaradi okvarjenih zavor zmečka kombi, poln otrok. Lahko se izgovarja, da ni vedel za pokvarjene zavore, ampak to je podobno, kot da mrtvo pijan voznik trdi, da se mu na poti do doma ne bo nič zgodilo. Z doslednim pregonom takih početij bi morala družba izbrisati iz svojih vrst ljudi, ki za denar pozabijo na skrb za druge in prodajo svojo vest.


Preberite še


Najbolj brano