Covid-19 nikomur ne gleda v obraz

Prve počitniške dneve kar nekaj dijakov koprskih srednjih šol in tisti, ki so bili z njimi v stikih, preživlja v karanteni. Kljub vsem ukrepom in šolanju na daljavo so prva sproščena druženja mladih (pa tudi manj mladih) povzročila hitrejše kroženje novega koronavirusa. Število okužb v zadnjih dneh ponovno narašča in Primorska se jim tokrat ni izognila. Najbolj sveži primeri kažejo, da covid-19 ne izbira, še posebej ne po starosti. Nove okužbe so davek bolj sproščenega življenja, prehajanja državnih meja in tudi množičnega druženja, ki so ga še posebej mladi v času “lockdowna” močno pogrešali. Uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih in javnih prevoznih sredstvih je spet obvezna, prav tako razkuževanje rok. V tem trenutku še ni predvidena ponovitev ne tako davnega obdobja “ostanimo doma”, ni pa povsem izključena.

Po drugi strani prebiranje spletnih komentarjev, ki spremljajo informacije o novih okužbah, kaže, da se že prav vsak spozna na viruse in vse, kar sodi zraven. Da pravzaprav ne potrebujemo epidemiologov, infektologov, sploh pa ne politikov ...

Nove okužbe so davek bolj sproščenega življenja in druženja, ki so ga še posebej mladi v času “lockdowna” močno pogrešali.

Zagotovo ti laični “poznavalci” ne priznavajo nujnosti zaščitnih ukrepov in so v trgovinah v času, ko so se ukrepi rahljali, brez mask silili v neposredno bližino tistih redkih ljudi, ki še nekaj dajo na svoje zdravje. Čeprav so zaščitne maske v javnih prostorih spet obvezne, je vprašanje, kdo bo njihovo uporabo nadziral. Tako kot je vprašanje, kdo in kako bo nadziral (oziroma nadzira) gibanje okuženih, ki morajo ostati v izolaciji, in pa tistih, ki morajo v karanteno. Inšpektorji, policisti, mobilna aplikacija? Problem je v prvi vrsti zdravstveni in šele v drugi politični.

Lahko se obnašamo, kot da virusa ni in živimo povsem običajno življenje. S kakšnimi posledicami? Ameriški predsednik Donald Trump se je še pred tremi meseci norčeval iz virusa, trenutno pa v ZDA štejejo več kot 2,3 milijona okuženih in več kot 120.000 mrtvih. Tudi najboljši teniški igralec na svetu Novak Đoković je podcenil virus, kar je, ko je ugotovil, da je okužen, ta teden priznal.

Virus ni izginil, pritiski na rahljanje ukrepov pa so bili veliki. Kmalu bo jasno, ali nas bo prav to znova zaprlo v državne ali celo občinske meje.


Preberite še


Najbolj brano