Cepilna tekma brez zmagovalca

Zamuda s hitrim testiranjem zaposlenih v domovih starejših je lani jeseni, poleg drugih napak, botrovala prevelikemu številu žrtev med oskrbovanci. Še kasneje smo začeli z množičnim testiranjem prebivalstva, ki je eden pomembnejših neomejevalnih ukrepov za obvladovanje epidemije, a je tudi na to padla senca zaradi dvomov o zanesljivost hitrih testov.

Upali smo, da nam bo šlo vsaj pri cepljenju bolje. Bistvo strategije je prednostno cepljenje zdravstvenih delavcev, zaposlenih in oskrbovancev v socialnovarstvenih zavodih in najstarejših, kar je etična lestvica, ki naj bi prispevala k reševanju življenj. Pa smo že ob začetku cepljenja poročali o primerih preskakovanja vrst, ko so šesti odmerek dobili na hitro vpoklicani prijatelji in sorodniki.

V cepilni tekmi so posamezni centri zasledovali svoj in ne skupni interes po enakomerni precepljenosti.

Zdaj strategijo zaradi anomalij ponovno spreminjamo. Ponekod so na vrsto za cepljenje prej kot 70 ali 75-letniki prišle manj ogrožene skupine ali celo mladi in zdravi ljudje. Okoliščine so tudi objektivne. Dobava cepiv je veliko manjša od pričakovane, cepivo AstraZenece je bilo v uporabi samo za osebe do 65 leta starosti, vmes pa tudi začasno zadržano. To je nekoliko načelo zaupanje v njegovo varnost, svoje pa je nato prispevala še Cerkev s svojim milo rečeno nerodnim komuniciranjem pomislekov glede etičnosti cepiva. Zaradi obojega so si nekateri premislili, kar je sicer legitimno, a zopet v prid manj prednostnim in na škodo ranljivejših. Tako kot tudi različne hitrosti cepilnih centrov, ki so posledica različno učinkovite organizacije, a tudi neenakomerne dobave. V cepilni tekmi so torej na eni strani posamezni centri, ki so bili hitrejši, a so še vedno cepili v skladu s strategijo, zasledovali svoj in ne skupni interes po enakomerni precepljenosti. Na drugi pa je zatajil tudi necentraliziran sistem, ki cepiv ni enakomerno zagotovil tistim iz prve prioritetne skupine.

Odločitev, da bo cepivo AstraZenece zdaj na voljo tudi za starejše od 65 let in da bodo starejših od 60 let višje na prednostni lestvici tako prihaja v zadnjem hipu, če ne prepozno. Ob pomanjkanju mRNA cepiv bi bilo lahko danes, ko je tukaj tretji val, pred okužbo ali vsaj hujšim potekom bolezni zaščitenih bistveno več starejših ljudi. Pa niso. Bomo torej spet preštevali nepotrebne žrtve? Če bomo solidarni in bomo ponovno zaprtje vzeli zares, si bomo za njihovo cepljenje kupili vsaj nekaj časa.


Preberite še


Najbolj brano