Čemu koalicijski harakiri?

Kar težko je verjeti, da vlada ob vsem resnem delu v teh resnično zahtevnih časih, ko je treba državo peljati skozi vihar epidemije in jo hkrati reformirati, sama sebi povzroča škodo s tako banalno stvarjo, kot je komuniciranje.

Priče smo ponesrečenim, nesramnim in sarkastičnim tvitom predsednika vlade, vojni največje koalicijske stranke SDS z mediji in ustvarjanju vzporednega medijskega sveta. Nenazadnje smo ob interpelaciji ministra za kulturo spremljali rafale, uperjene v kulturne ustvarjalce.

Janša koalicijske partnerje in opozicijo rad tu in tam spomni, da je SDS v vsakem trenutku pripravljena na volitve.

Niti zmerni koalicijski partnerji niti konstruktivna opozicija takšnega sloga ne morejo več zagovarjati, ne da bi s tem povzročali škodo sami sebi.

SMC, ki se je javnosti predstavljala kot demokratični korektiv v vladi, v minulem letu to ni bila in je dobila svojo lekcijo. Poslanska skupina SMC se je v letu dni skrčila z desetih na pet poslancev.

Predsednik stranke Zdravko Počivalšek se ni pravočasno odzival niti na Janševe napade na SMC, kaj šele na vse ostale primere, ko je šla komunikacija SDS čez meje sprejemljivega. Spomnimo samo na pismo voditeljem EU, ko je Janša pisal o ukradenih volitvah, ali pa na zadnji sarkazem, izrečen Janji Sluga, da mu vodja poslanske skupine stranke z enoodstotno podporo ne bo solila pameti.

Kakor koli, s krčenjem SMC se krči tudi koalicija. Najtežje je razumeti, da Janša uničuje lastne partnerje. Vlada je prišla do točke, ko postaja muka vsako glasovanje, ki rabi 46 glasov. Partnerje, ki jih zdaj reže kot salamo, bi potreboval za povezovanja po naslednjih volitvah. Desus je že zgodovina, samostojna SMC prav tako, NSi lahko pričakuje približno toliko, kot ima zdaj.

SDS medtem ostaja močna in na prvem mestu med vsemi političnimi strankami. Janša koalicijske partnerje in opozicijo rad tu in tam spomni, da je SDS v vsakem trenutku pripravljena na volitve. Vtisu, da želi s svojim obnašanjem izsiliti predčasne volitve, se je težko izogniti. Dejstvo je, da je trenutek za SDS ugoden, verjetno ugodnejši, kot bo čez leto dni. Razdrobljena levica in leva sredina nimata še niti novega obraza za vodenje nove sredinske stranke, medtem ko je bolj na desni že vzniknilo gibanje Povežimo Slovenijo in nastala stranka Naša dežela.


Preberite še


Najbolj brano