Čas se izteka

Šele drugič v zgodovini samostojne Slovenije se je predsednik republike sam povabil v državni zbor, da bi spregovoril o nadvse resni temi. Volitve poslancev v državni zbor to so, kajti neustavne volitve spodkopavajo demokracijo pri njenih temeljih.

Rok, ki ga je za popravke volilne zakonodaje postavilo ustavno sodišče, se bo iztekel sredi decembra. Plaz vprašanj, ali bi bile volitve sploh ustavne, se je vsul že po odstopu premierja Marjana Šarca, ko je za hip zadišalo po vnovičnem odhodu na volišča. Tiste ne bi bile problematične, naslednje pa bodo, če bodo politične stranke tudi po poteku roka za uresničitev ustavne odločbe vztrajale vsaka pri svojem.

V skrajno negotovih in nepredvidljivih korona časih bi nam manjkale samo še ustavne presoje o tem, ali je oblast sploh legitimna in legalna.

Starim strankam s kilometrino in poznavanjem terena bi bolj ustrezal sedanji zemljevid z manjšimi popravki, kjer lahko predvidijo izvoljivost svojih kandidatov. Novim, ki skušajo prodreti s popularnimi novimi političnimi obrazi, bi bila bolj všeč ukinitev okrajev in preferenčni glas.

V mandatu Šarčeve vlade je predsednik države Borut Pahor vložil veliko energije v usklajevanja interesov političnih strank, a se na koncu ni izšlo. Z izjemo SDS in Desus, ki sta za preoblikovanje okrajev, so vse ostale poslanske skupine v parlamentarno proceduro vložile predlog za ukinitev okrajev in uvedbo preferenčnega glasu. V teoriji jim je zmanjkal en glas v praksi trije.

Koalicija se je vmes zamenjala. Janez Janša je nedavno napovedal, da bo jeseni na mizi rešitev, ki bo pila vodo. Iskali jo bodo v spremembi meja volilnih okrajev.

Časa ni več veliko, zanka pa se zdaj še bolj zateguje. V skrajno negotovih in nepredvidljivih korona časih bi nam manjkale samo še ustavne presoje o tem, ali je oblast sploh legitimna in legalna. Ti pomisleki bi bili neizogibni. Gotovo bi jih sprožili poraženci volitev, morda pa tudi kak aktivni državljan, ki mu je do poštene igre. Imel bi prav; če že volitve niso poštene, je nepošteno tudi vse, kar iz volitev izhaja.

Zapletov je lahko zelo zelo veliko. Pahor svari celo pred kaosom. Morda bi se morala politiki tokrat vendarle potruditi in dati na stran ozke strankarske interese.


Preberite še


Najbolj brano