Čas obdarovanja

Sedmi paket ukrepov za pomoč ljudem in gospodarstvu v času epidemije koranavirusne bolezni je velikodušen. Iz te praznične vreče bomo nekaj dobili malodane vsi; upokojenci se celo že jezijo, ker solidarnostnega dodatka do 300 evrov niso dobili z decembrsko pokojnino, kot je vlada sprva napovedovala.

Zaposleni z manj kot 1400 evri plače so z veseljem sprejeli vest, da bodo od države dobili po 200 evrov, družinam z novorojenci bo šlo dodatnih 500 evrov enkratne pomoči ob rojstvu otroka, za starejše otroke pa bodo dobile po 50 evrov. Verski uslužbenci bodo tako kot samozaposleni dobili 700 evrov univerzalnega temeljnega dohodka, kmetje z nizki pokojninami 150 evrov enkratne pomoči. Prav toliko bo kapnilo v denarnice študentov ...

Bonbončki, ki jih deli PKP7, niso poceni in ne pomenijo sistemskih izboljšav, ki bi na dolgi rok spodbujale rodnost, denimo.

Študentje se pritožujejo nad tem državnim “darilom”. Pravijo, da se je zaradi epidemije življenje za mlade drastično poslabšalo, obseg študentskega dela pa tako zmanjšal, da mnogi nimajo več prihodkov. Generacija, ki bo še desetletja odplačevala, kar bomo omenjeni pojedli v enem mesecu, ima vso pravico, da podarjenemu konju pogleda v zobe.

Bonbončki, ki jih deli PKP7, niso poceni in ne pomenijo sistemskih izboljšav, ki bi na dolgi rok spodbujale rodnost, denimo. Ali izboljšale zaposljivost mladih. Ne ciljajo na tiste, ki se jim je življenje zaradi epidemije v materialnem smislu drastično poslabšalo, ampak gredo vsem povprek. Največ teh enkratnih pomoči kot vedno dobijo tisti, ki imajo močne politične zastopnike ali pa se jim želijo politične stranke najbolj prikupiti.

Študentje in mladi niso med njimi. Naj bo to zanje lekcija, da se je modro udeleževati volitev in postati relevantna družbena skupina.

PKP7 naj bi bil zadnji paket spopadanja s korona krizo. Priznati je treba, da so dosedanji ukrepi, namenjeni gospodarstvu, rešili veliko delovnih mest, zaposlenim v dejavnostih, ki so zaradi zaprtja družbe prenehale delovati, pa vendarle omogočili preživetje. Naslednji paket oziroma paketi naj bi naslavljali izhod iz krize oziroma reševali gospodarsko krizo, ki naj bi ji sledila. Skratka: ni še konec. Prav zato bi morala država z denarjem ravnati skrbno in ga namenjati za uvajanje sistemskih in dolgoročnih sprememb, ki jih Slovenija nujno potrebuje že leta.


Preberite še


Najbolj brano