Butični maraton

Današnja druga aprilska nedelja je v Istri že šesto leto zapored minila v znamenju množične rekreacije, kot jo pooseblja tek. Istrski maraton je v tokratno na osrednje prizorišče, v Portorož, in sosednje kraje pripeljal več kot 5000 udeležencev, njihovih spremljevalcev in drugih gledalcev pa je bilo vsaj še trikrat več. Vsi skupaj so v najbolj turističnem slovenskem kraju in okolici popestrili nedeljo ter ponesli glas v svet. A tudi razjezili marsikaterega gostinca, ki pa bi se moral zavedati, da kratkoročni pogled na najbrž res nič posebej produktivno enkratno gnečo lahko v kraj kmalu prinese drugačne učinke. Turistično destinacijo namreč dolgoročno utrjuje vsakršna izpostavljena ponudba, krajev z zahtevno organizacijo prireditve z 42-kilometrskim tekom pa ni veliko. V Sloveniji so jo sposobni izpeljati v Radencih, Ljubljani, Bovcu in Istri, kjer ob naravnih danostih z vpeljavo novosti, ki jih prinaša trajnostni razvoj, v ospredje turistične ponudbe uspešno postavljajo vse bolj zavesten odnos do zdravja.

Istrski maraton je poseben. Zmagovalcev ne časti nič bolj kot vse druge udeležence različnih tekov, vključno s sobotnimi aktivnostmi za otroke. Prireditev vsako leto ponudi nekaj novega in si prizadeva sodelovati z lokalnimi pokrovitelji in podporniki, brez katerih tako varne množične prireditve ni. Brezhibno je namreč treba poskrbeti za zdravstveno, prometno in siceršnjo varnost. Množica udeležencev terja urejeno logistiko, od registracije tekmovalcev do izpeljave spremljevalnega programa. Rdečo nit omenjenih opravljenih zahtevnih nalog predstavljajo prostovoljci. Za varnost in dobro počutje tekačev in drugih spremljevalcev maratona jih je skrbelo kar blizu tisoč.

Istrski maraton ostaja prireditev, ki promovira zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju.

Istrski maraton tudi po šesti izvedbi ostaja prireditev, ki promovira zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju. Ker je maraton istrski, je k sodelovanju privabil tudi lokalna kulturna in turistična društva. Tudi zaradi naštetega prireditev ostaja butična. Prireditelji si namreč predvsem prizadevajo, da bi ta (p)ostala elitna in bi lahko vsako leto vsem udeležencem ponudila nekaj boljšega in drugačnega. Tudi za ceno vsakoletnega omejevanja števila aktivnih nastopajočih, kar v nasprotju z vsesplošnim lovom na rekordne številke velja razumeti in pozdraviti.


Najbolj brano