Brez koncesije bo manj pločnikov

Napovedano zaprtje igralnega salona Paquito v Volčji Dragi, ker je vlada na svoji seji minuli četrtek zavrnila zahtevo za podaljšanje koncesije za prirejanje posebnih iger na srečo v omenjenem salonu, s katerim upravlja družba Viva, bo imelo kar konkretne posledice za nekdanje zaposlene in tiste, ki bodo zaradi te odločitve v kratkem ostali brez zaposlitve. Paquito je zaposloval 35 ljudi. Drastično zmanjšanje denarnega priliva v proračun pa bodo občutili tudi v Občini Renče-Vogrsko, kjer so samo v lanskem letu od koncesijskih dajatev prejeli slabo desetino celotnega proračuna oziroma 300.000 od skupno štiri milijone evrov.

35 zaposlenih manj pomeni za občino z nekaj več kot 4000 prebivalci nekaj podobnega, kot bi v Ljubljani ugasnilo podjetje z dva tisoč zaposlenimi. Veliko breme za majhno občino, torej. Pred zaposlenimi, ki bodo izgubili službo, pa je v teh covid časih, ko povsod klestijo in krčijo kadrovsko zasedbo, težka pot iskanja novega vira mesečnega prihodka. Igralni salon Paquito je imel tudi restavracijo in hotel z dvema zvezdicama in 21 sobami, kar pomeni, da je bil na območju občine, ki se zadnja leta tudi turistično prebuja, največji igralec na področju turizma. Samo od turistične takse na račun nočitev v Paquitu se je v občinski proračun lani steklo 30.000 do 40.000 evrov. Tudi s tega vidika pomeni za občino to velik udarec. Resda so glavnino gostov predstavljali igralci, ljubitelji iger na srečo, a v restavracijo je verjetno zašel tudi kdo, ki ga igranje ni zanimalo, v hotelu pa prespal kdo, ki se je iz takšnega ali drugačnega razloga znašel v Volčji Dragi in je potreboval posteljo za eno ali več noči.

35 zaposlenih manj pomeni za občino nekaj takega, kot bi v Ljubljani ugasnilo podjetje z dva tisoč zaposlenimi.

Odločitev vlade, da Paquito ostane brez koncesije, kar pomeni njegov konec, zaprtje, bo še najbolj vplivala na urejanje infrastrukture v občini. Cestne ureditve, kanalizacija, pločniki in podobno - vse skupaj se bo odslej urejalo nekoliko počasneje, z več težavami oziroma več potrebnega truda. Upati je, da bo stavba, v kateri je leta 1957 z delovanjem začelo nekdanje podjetje Poligalant, čim prej ponovno zaživela s kakršnokoli že ponudbo in da nepodelitev koncesije ne pomeni tudi obsodbe na njen propad.


Preberite še


Najbolj brano