Bil je tako lep sončen dan

Center slovenske Istre Ankaran, v katerem bo 39 ljudi s posebnimi potrebami našlo institucionalno varstvo in možnost izobraževanja, je zgodba, ki se je srečno končala včeraj s slovesnim odprtjem in je v pozabo odrinila spomin na 18 dolgih let, ko so posebni starši trkali na vrata različnih institucij in iskali razumevanje. Samo 4,3 milijona evrov je stala gradnja, a te milijone je država le stežka nabrala. Še ko jih je našla in se je zdelo, da bo gradnja stekla, so nerazumljivi birokratski postopki tako zameglili cilj, da je Center slovenske Istre Ankaran skorajda postal preteklost. Če ne bi bilo staršev, ki so morali še enkrat glasno zarobantiti, bi stavba ostala zgolj projektantska črta na papirju.

Številni posebni otroci so medtem že odrasli, ob včerajšnji slovesnosti pa je nemalokateri starš obudil spomin na poseben dan njihovega rojstva. Dan, ko čestitke, telegrami, sporočila, na katera naj bi mama in oče odgovorila ter svetu sporočila, da je z njunim otrokom vse v najlepšem redu, postanejo le breme. Pričakovanja, da bo vsaj bolnišnično osebje pokazalo razumevanje do nastale stiske in ponudilo pomoč, pa razbita iluzija. Posebnim staršem še zmeraj ne znamo primerno pomagati in center, ki so ga odprli na Debelem rtiču, je le obliž na dolgo krvavečo rano.

Čeprav starši otrok s posebnimi potrebami niso sami izbrali, da bi postali starši posebnega otroka, so sami izbrali odnos, da bodo svetu pogumno zrli v obraz.

Pravijo, da vsakdo nosi tolikšno breme, kot ga je sposoben nositi. Angela Lampe svoje breme očitno zmore nositi. A tega ni zmeraj vedela in se je sproti učila. Hotela je živeti in se je odločila, da ne bo žrtev. Ne ona ne njena družina. Podobne odločitve v tem trenutku sprejema marsikatera mama. Odločitev med živeti ali samo biti. Rdeča šminka, po kateri je postala prepoznavna in si jo je kot znamenje moči nadela v trenutku, ko je njen svet razpadal na prafaktorje, je bila ena najbolj pomembnih življenjskih potez Mariborčanke Petre Greiner, mame posebne drugorojenke Sofie. Takšnih bojevnic in bojevnikov, kot sta Angela Lampe in Petra Greiner, je še več. Spreminjajo okosteneli sistem in čeprav niso sami izbrali, da bi postali starši otroka s posebnimi potrebami, so sami izbrali odnos, da bodo svetu pogumno zrli v obraz. Na nas je, da jim pomagamo. Tudi tako, da jih ne oviramo.


Najbolj brano