Avtocestna policija po polžje

Dva tedna sta minila od pompoznega odprtja oziroma ustanovitve nove enote policije v Postojni, pa je v naši policiji vse tako kot prej. Avtocestno policijo so namreč ustanovili le formalno, z nekaj vodilnimi, na terenu pa ni še nobenega njenega policista. Prva enota naj bi v Ljubljani zaživela šele poleti, preostale štiri pa komaj čez dobro leto dni.

Verjetno ga ni razumnega človeka, ki si na naših cestah in avtocestah ne bi želel več reda in s tem tudi več varnosti. Zato ga tudi ni človeka, ki bi že vnaprej nasprotoval ustanovitvi avtocestne policije. Nimamo jih veliko, so pa tudi naši kilometri štiripasovnic potrebni nadzora in večje varnosti. In zato je ideja avtocestne policije vsem tako všeč.

Ko bi jo ustanovili, bi morali takoj po govoru ministra policisti z oznakami nove policije prižgati sirene v novih vozilih policije.

Drugo vprašanje pa je resna in korenita reorganizacija policije. V zadnjih letih smo priča nenehnemu siromašenju policije, prisilnemu upokojevanju, prepovedi zaposlovanja in še in še, kar je nekatere enote skoraj razpolovilo. V takih razmerah bi moralo vodstvo policije korenito prevetriti organizacijo in postaviti nov sistem dela. Namesto tega pa je ustanovilo novo enoto v velikosti dobre pehotne čete, imenovalo generale, za vojake pa napovedalo, da bodo že počasi prišli. Od kod? Iz Tacna? Takoj na avtocesto za volan 400-konjskih avtomobilov?

Poznavalci razmer ocenjujejo, da je bila deklarativna ustanovitev avtocestne policije le javnosti všečna poteza. Nihče pa ob tem ni povedal, kaj se bo zgodilo s sedanjimi ekipami prometne policije? Se bodo te odslej preganjale za kršitelji po luknjastih regionalnih in lokalnih cestah? Jih bodo skrčili na raven najbolj zakotne policijske postaje? Kaj pa splošne policijske postaje, ki ljudem pomenijo največ? Bodo tudi te plačale davek varnosti na avtocestah?

Na ta in še številna druga vprašanja bi moralo vodstvo notranjega ministrstva in policije odgovoriti še pred ustanovitvijo avtocestne policije. In ko bi jo ustanovili, bi morali takoj po govoru ministra policisti z oznakami nove policije prižgati sirene v novih vozilih policije. Z vsakim vmesnim mesecem, v katerem avtocestna policija je in je ni, pa tako dajejo prostor dvomljivcem, ki sumijo, da gre le za predstavo za javnost, kakšnih smo žal že vajeni. In dajejo vetra govoricam, da gre za politično izsiljeno odločitev, ki ni nujno, da bo zdržala prihodnje volitve.


Preberite še


Najbolj brano