Đokovićeva zmaga za anticepilce

Teniški zvezdnik Novak Đoković ostaja v Avstraliji in ostaja osrednja novica medijev po vsem svetu. Zapleti z njegovo vizo danes niso bili dokončno razrešeni, čeprav je dobil bitko na prizivnem sodišču proti avstralskim oblastem. Minister za priseljevanje dežele tam spodaj, Alex Hawke, ki lahko vedno razveljavi vizum, ne da bi zato navedel razlog, naj bi svojo odločitev sporočil jutri. Srbski idol se tako lahko spet prosto giblje tudi po Melbournu, danes je tudi že treniral. Očitno je odločen igrati na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije, ki se začne v ponedeljek, in zaradi katerega je tudi pripotoval v deželo tam spodaj.

Dogajanje v zvezi s prvim loparjem na svetu je v zadnjih dneh po vsem svetu sprožilo neverjetno čustvene odzive in v teh čudnih kovidnih časih je smer nadaljnjih dogodkov težko napovedati. Dejstvo je, da iskanje Đokovićeve pravice ni v ničemer prispevalo k umiritvi dramatičnih razmer, povezanih s covidom-19. Ta pa je za svetovno prebivalstvo veliko usodnejši od samega sicer velikega športnega dogodka. Nasprotno, na ramenih športnega idola množic po vsem svetu se je samo povečala razdvojenost dveh polov. Tistih, ki zaupajo znanstvenikom, in “znanstvenikom”, ki zaupajo samim sebi, ne glede na vse nevarnosti, ki jih z ignoriranjem znanosti s tem povzročajo.

Na ramenih športnega idola množic po vsem svetu se je samo povečala razdvojenost dveh polov. Tistih, ki zaupajo znanstvenikom, in “znanstvenikom”, ki zaupajo samim sebi.

Domet afere Đoković je v enem od neštetih zapisov zadnjih dni precej enostavno razložil psiholog Žarko Korać, na začetku tisočletja tudi podpredsednik srbske vlade in zelo kratek čas tudi njen predsednik. “Kot najbrž največji srbski športnik v zgodovini ima Đoković med ljudmi status polbožanstva. Zagovarja specifična stališča, ki jih večina ljudi z njim ne deli. Tako vir navdiha nenehno išče pri tako imenovanih piramidah v Bosni, ki so bedastoča, njegova soproga Jelena razlaga, kako se do duševnega miru pride z objemanjem dreves v naravi, prehranjuje se povsem drugače kot večina ... Vse to je njegova pravica, problem planetarno znanih športnikov pa je ta, da so vzor množicam. In ker je Đoković očitno opredeljeni anticepilec oziroma s svojimi izjavami anticepilce podpira, to ni več samo njegov problem.”

Ta pa postane še bolj resen in nevaren, ko se mu priključijo razne teorije zarote s skupnim imenovalcem, kako ves svet sovraži Srbe, pa očitne neumnosti, ko ga še njegov oče Srdjan v javnosti primerja s Kristusom. In ko v lovu za volilci svoje k zadevi pristavi še politika, manjka samo še vojna napoved Srbije Avstraliji. Tako je medijska kompenzacija siceršnje družbene nemoči in slabosti svoje opravila.


Preberite še


Najbolj brano