Pozabna zadnja noč

Resda je silvestrska noč že za nami, a ne morem si kaj, da ne bi kakšne zapisala na račun tega, kaj smo znova lahko gledali na domačih televizijskih ekranih. Predvsem za to, da bi ustvarjalci programov, ki se najbrž trudijo tudi v zadnji noči iztekajočega se leta pritegniti čim več gledalcev, razmislili, kaj in kako v prihodnje. Na prvem programu nacionalne televizije smo tako že v času, ko se popoldne preveša v večer gledali kuharsko oddajo z naslovom Silvestrska večerja s Primožem. Napovednik je bil obetaven: “ ... Mojster Primož, ki je k sebi povabil nekaj gostov, nam zopet pripravlja gurmansko pravljico, tokrat silvestrsko …Ob njegovih kuharskih mojstrovinah bomo slišali še mnogo nasvetov in koristnih informacij… kako pravilno brusimo japonske kuharske nože, suši mojster nam bo prikazal pravilno filiranje ribe, spoznali bomo tudi vinarja z Goriških Brd ter koprskega pridelovalca odličnega oljčnega olja.”

Kuharija je zagotovo eno tistih področij v našem vsakdanjem življenju, ki nas vedno znova pritegne. Tudi na zadnji večer v letu? Z oddajo, v kateri so pripravljali silvestrsko večerjo? No ja, težko verjamem, da je ideje kuharja Primoža lahko kdo udejanjil: dimljene filirane oradice po japonsko, pa steak pečen v super steakerju (to so kuharjevi izrazi), da o čokoladni torti z višnjami ne izgubljamo besed. Začelo se je seveda z obiskom tržnice in branjevca, ki je kuharju Primožu ponudil siljeno cikorijo. Slednji pa: “Tole je pa nekaj novega pri nas?” Odgovor: “Že par let jo imamo ...” Sledilo je zanimivo nadaljevanje. Kuhanje, pa klepet z mojstrom nožev, pridelovalcem oljčnega olja, penine ... - z gosti, čigar proizvode je kuhar uporabljal pri kuhi. S tem seveda ne bi bilo nič narobe, če ne bi kamera tako “zavzeto” spremljala ime vsakega proizvoda. Čista reklama, bi rekli nekoč in povsem nespodobno za nacionalno televizijo. Da so oddajo ustvarili z omenjenimi proizvodi, je bilo izpisano šele ob izteku oddaje. Kaj takšnega si v številnih kuharskih oddajah ne privošči niti nacionalna televizija naše zahodne sosede.

V nadaljevanju večernega programa je sledil večni kviz Vse je mogoče na silvestrovo in Silvestrski pozdrav. Vnaprej posneti oddaji, ki v naše domove nista prinesli ničesar novega in vznemirljivega v pričakovanju novega leta. Vsakoletna klasika, pač. Nič bolje se niso na silvestrovo odrezale domače komercialne televizije: filmi, filmi in še enkrat filmi. Obetal je le posnetek božičnega koncerta leta z Magnificom v ljubljanskih Stožicah, ki so ga na Pop TV predvajali le nekaj minut čez polnoč. A sledilo je razočaranje, saj je bil posnetek slab in z dolgim nosom so ostali vsi tisti, ki si njegovega koncerta niso mogli ogledati v živo. Zamujena priložnost, saj se le redko zgodi, da bi na naših ekranih posnetek kakšnega zanimivega koncerta lahko tako kmalu gledali.


Najbolj brano