Naj raje pritiskajo na tipke in gledajo youtube!

Začnimo s citatom: “Zaradi umanjkanja telesne aktivnosti otrok in mladostnikov v prvem valu [epidemije] je njihova splošna vzdržljivost močno padla. Pri fantih je bil upad aerobne vzdržljivosti približno 18-odstoten, pri dekletih malo manj. Zelo močno je padla koordinacija telesa, kar pomeni, da so otroci bolj nerodni, težje se učijo novega gibanja.”

To je za ta časopis lani v pozni jeseni povedal profesor s Fakultete za šport Gregor Starc, skrbnik sistema SLOfit, ki skozi desetletja spremlja telesno pripravljenost otrok in mladostnikov. Sporočilo je bilo jasno: gibanje je ključno za zdrav človekov razvoj in gre ga spodbujati, ne pa zavirati. Tudi zato mesta marsikje v svetu športne terene tlačijo tudi tja, kamor na prvi pogled ne sodijo, tudi med en in drugi pas notranje mestne obvoznice ali na strehe nakupovalnih centrov, če je treba. Mestnim oblastem je jasno, da je bolje, če mulci zganjajo kraval med igro, kot če sedijo pred računalniškimi ali TV zasloni. Slovenija tu ne zaostaja zelo, marsikatero mesto ima zgledno urejeno športno infrastrukturo, na kateri je “promet” ves dan vsak dan.

Mesta v svetu športne terene tlačijo tudi tja, kamor na prvi pogled ne sodijo, tudi med en in drugi pas notranje mestne obvoznice ali na strehe nakupovalnih centrov. Oblastem je jasno, da je bolje, če mulci zganjajo kraval med igro, kot če sedijo pred računalniškimi ali TV zasloni.

Z malce grenkobe je bilo zato treba pred kratkim spremljati formalno otvoritev izolskega koloparka, pump tracka, kot se takšnim objektom pogovorno reče. Kjerkoli se pojavijo, so med otroki takojšnja velika uspešnica in je na njih težko najti svoj prostor. Uporabniki so ga takoj za svojega vzeli tudi v Izoli in ga “naselili” še pred uradnim odprtjem. Obisk tistega dela Livad je po zaslugi koloparka te dni razveseljujoč - po betonski stezi se v krog podijo mulci na skirojih, kolesih in skejtih, starejši in večji pazijo na manjše in mlajše, svoj prostor na takšnih objektih najdejo tako tisti, ki so šele speljali na dveh kolesih, kot resno spretni uporabniki. Brez poškodb, brez konfliktov, z obilico obzirnosti.

A se je moralo zaplesti.

Stanovalce bližnjih blokov je namreč zmotilo, ker se pod njihovimi okni nekaj dogaja. Motijo jih vzkliki, občasna glasba, glasnejše pogovarjanje med mulci in podobno. Kar je v spomin priklicalo proteste stanovalcev na koprskem Markovcu, ki jih je pred leti motilo, da so mulci igrali košarko na košarkarskem igrišču med bloki. Da je zvok odbijanja žoge od tal moteč, so takrat po pisanju na teh straneh utemeljevali svoje proteste. In še, da košarkarsko igrišče med bloki ponuja “priložnost za zbiranje narkomanov”. Človek si takole ne bi mislil, da so Luka Dončić, Dražen Petrović, Michael Jordan ali brata Dragić svoje kariere začeli kot narkomani, z žogo pa so se začeli ukvarjati, ko se se mamil naveličali.

Z nekaj dobre volje človek lahko celo razume zadržke stanovalcev, in občina bi denimo s prepovedjo glasbe iz prenosnih zvočnikov lahko naredila velik korak v njihovo smer. A hkrati je težko razumeti, da nekoga v blokovskem naselju zmoti nekaj, kar prav takšnim naseljem daje pečat, živahnost, okus. Mešanje zvokov, ne vselej prijetnih, je nujna sestavina urbanega življenja in je cena za to, da ima človek vse na dosegu roke. V hiši na samem ni hrupa - pa tudi ne šole, trgovine, kina ali promenade.

A če stanovalcem Livad ne bo uspelo, gredo lahko vedno na inštrukcije v sosednjo občino. V Kopru so namreč pred časom odprli skate park, ki pa je po volji občinske oblasti prepovedan za vse, razen za uporabnike rolk in koles BMX, prizorišče pa varuje in otroke naganja najeti (!) varnostnik. Menda je narejen iz materialov, ki bi ga otroci na skirojih ali rolerjih poškodovali. Ker, kajne, poškodbe je nemogoče odpraviti. Podoben park je v ljubljanskem Tivoliju eno bolj obleganih mestnih prizorišč, v Kopru pa ...

In če smo začeli s citatom, še končajmo z njim. Isti sogovornik je lani jeseni o fizični pripravljenosti otrok povedal tudi: “Spomladi [2020] smo padli na raven izpred desetih let, zdaj analiziramo jesenske podatke iz približno 100 šol in ugotavljamo, da so podatki še malo slabši, kot so bili spomladanski.”

A pomembno je, da se pod okni ne sliši razigranih otrok in da varnostnik iz skate parka nažene čisto vse nepoklicane. Do zadnjega!


Preberite še


Najbolj brano