Virusna abeceda

Istra je ta hip na robu odprtega upora proti državi. Za to, kar nam servirajo Plenkovićevi epidemiologi, so besni na polotoku, bo najbolj plačala Istra, a tudi državni proračun. Po uradnih kriterijih EU je celotna hrvaška obala od Savudrije do Dubrovnika postala oranžna. V Istri za zdaj ni niti ene okužbe, morda tudi zato, ker se tu preventivni ukrepi bolj spoštujejo. Kratkovidna hrvaška oblast si domišlja, da so (v času hiperinformiranosti!) turisti nevedni in da ne bodo hodili samo v Istro in na Kvarner.

No, zato so celoten Jadran razglasili za enotno področje. Od Crikvenice naprej se varno področje konča, turisti in domačini od Zadra in Šibenika do Makarske in Dubrovnika resno tvegajo. Kratka pamet, kaj drugega. Letošnjo turistično sezono lahko kolikor toliko rešita le Istra in Kvarner. In Slovenci, ki ste lastniki ali solastniki dobrega dela nastanitvenih zmogljivosti in najresnejši ter najdražji gostje, saj prihajate na svoje, na naš in vaš Jadran. In se, precepljeni, ne ozirate pretirano na epidemijo in druge nadrealne grožnje ...

Hej, kje je končalo razsvetljen(sk)o, racionalno človeško bitje? Se res vračamo nazaj, v zamolkli čas pred renesanso, humanizmom in racionalizmom?

Po letu in pol smo se kar navadili na prisotnost virusa, široka “anticovid kultura” pa se vse bolj širi. Postaja zaščitni znak ne le “antivakserjev” in mističnih šarlatanov, ki jim vse bolj verjamemo, celo bolj kot strokovnjakom in znanstvenikom. Glasnikom različnih teorij zarot zaupamo tudi bolj kot lastnemu zdravemu razumu in kot da nas, utrujene od vsega hudega, za nevarnost ne briga kaj dosti. Prvinski fatalizem?

Naših dragih gostov, ki se namakajo v Jadranu, ni strah ne napovedanega širjenja delte niti novega pandemičnega vala, ki lahko Evropo zajame že čez teden ali dva. Mladi, ki jih novi val utegne bolj prizadeti, so še posebej imuni na opozorila. Naš svetovno uveljavljen molekularni biolog Ivan Đikić predvideva neprekinjen niz novih virusnih različic, sevov, vrst in podvrst, ki nas šele čakajo po možnem umiku covida, nekje leta 2023 ...

Seveda upamo, želimo, pričakujemo, da bi se čim prej nehal pohod virusa imenovanega po grški abecedi. Najsi bo raba črk grške pisave za vrstilne števnike še tako lepa povezava s starogrško antiko, pa se človek težko ogne občutku, da vse skupaj zaobjema tudi elemente metafizike, mistike, mračnih demonskih in svetlih božanskih sil. Poleg šamanskih zarotitev in new age blodenj, s katerimi se tolažimo skozi celotno zgodovino. Odgovor sodobnega, svobodno mislečega človeka je preprosto neverjeten: pretvarjamo se, da cepivo ne pomaga in da je covid le zarotniška zamisel vladajočih, da bi nas podjarmili, medtem ko se, recimo, za dva milijona dolarjev dve minuti sprehajajo po vesolju …

Hej, kje je končalo razsvetljen(sk)o, racionalno človeško bitje? Se res vračamo nazaj, v zamolkli čas pred renesanso, humanizmom in racionalizmom?

Beograjski satirični tednik “Jež” (ja, v totalitarizmu smo imeli tudi ostro satiro) je imel v podnaslovu poučno geslo, precej uporabno tudi danes: “Proletarci vseh dežel, ZRESNITE SE! “. Dajmo, čas je že.


Preberite še


Najbolj brano