Istra ostaja Istra

Naj se zdi še tako neverjetno: rezultati nedeljskih lokalnih volitev so nam prinesli krepke spremembe. Hrvaška je v veliki meri pokazala, da ji je dovolj nacionalističnega populizma, Istra v njej pa še naprej ostaja - Istra. V mnogočem drugačna od preostalega dela države. Čeprav so si mediji, vključno z lokalnimi, prizadevali vodilno regionalno istrsko stranko IDS prikazati kot utrujeno stvar preteklosti, alternativo (HDZ, SDP in preostale) pa kot resne izzivalce in nekakšen novi val, stvarnost govori, da HDZ & kompanija v Istri še naprej ostajajo zanemarljiva politična margina.

Izven Istre prava revolucija: zeleno-rdeča koalicija Možemo (Zmoremo) osvaja Zagreb, njen kandidat za župana prestolnice Tomislav Tomašević je v prvem krogu pobral 48 odstotkov glasov, v drugem pa ostaja brez prave konkurence. Fenomen Možemo je čez noč postal relevanten predvsem v urbanih in razvitejših okoljih. Spodbudno.

Za prebivalca Istre je pomembno prav to, da ostaja - državljan. Istra je danes vodilna regija po večini ekonomskih in socialnih vidikov, torej po izmerljivih, statističnih parametrih.

IDS-DDI (Istrski demokratični zbor - Dieta democratica istriana) je že skoraj trideset let trdno zasidran v devetih od desetih istrskih mest in v dvajsetih od tridesetih istrskih občin. Izjema je le Umag, kjer se v sedlu drži leva SDP. Takšno stanje ostaja tudi v naslednjih štirih letih. V nekaj občinah so sicer v prvem krogu zmagale posamične liste in neodvisni posamezniki, podobni podvigi v preostali Hrvaški, denimo, niso uspeli.

IDS se je z leti seveda “postaral”, njegovi karizmatični vodje so postali poslovneži z vsemi spremljajočimi, tudi nečednimi posledicami. Vendar ta stranka vsemu navkljub ostaja za Istro boljša od vsake druge možnosti: drugačna je in daleč od “velikega hrvaštva”, ki krasi večino nacionalnih strank, ne le HDZ-ja in ostalih na desnici.

Za prebivalca Istre je pomembno prav to, da ostaja - državljan. Istra je danes vodilna regija po večini ekonomskih in socialnih vidikov, torej po izmerljivih, statističnih parametrih. Pomemben pokazatelj stanja duha je tudi deklarirana večkulturnost, ki se ne odraža le skozi kulturne vsebine in manifestacije, temveč je podprta z resnimi proračunskimi številkami. Čeprav skrbi za manjšine ni nikoli dovolj, je status narodnih manjšin (avtohtonih Italijanov ter Srbov, Albancev, Bošnjakov, Črnogorcev, Makedoncev, Romov, Slovencev ...) solidno urejen. Vse te manjšine so dobro organizirane in sofinancirane, delujejo javno in svobodno, brez incidentov in nelagodja. Preostala Hrvaška se s podobnim ne more pohvaliti.

Povprečnemu državljanu Istre uspeva proizvesti in prodati vrhunsko vino, oljčno olje in pršut. Povprečni državljan Istre se je naučil delati v turizmu. Povprečni državljan v Istri ostaja globinsko ukoreninjen v antifašizem in sožitje. Tudi to so zasluge rahlo utrujenega IDS-a. Toda: tako kot se je pred tridesetimi leti pojavil Nino (Jakovčić) in izbojeval regionalizem kot strankarsko ideologijo, se je v pandemiji covida-19 izkazal Dino (Kozlevac), načelnik istrskega štaba civilne zaščite, ki je vodil in zmagoval v boju z epidemijo.

Prvi krog lokalnih volitev je torej na Hrvaško (tu in tam, no) prinesel dobrodošel novi val politikov in drugačne politike. V Istro pa prevetreno utrditev dosedanje usmeritve. Je pač tako, da na polotoku hrvaški desni novi val (Domovinsko gibanje ali Most) lahko združen z etabliranim HDZ-jem računa na pičlih deset odstotkov.

Pobožna želja vašega kolumnista pa se glasi: istrijanizirajmo in zagrebizirajmo Hrvaško torej. Čas bi že bil ...


Preberite še


Najbolj brano