#Bodi pozitiven #ostani negativen

Krilatica iz naslova nas - poleg najpomembnejše #ostanidoma - s svojim jasnim, človeškim sporočilom res pomirja, mar ne? Tudi naša domača, istrska, ki je morda še ne poznamo vsi. O njej na koncu, ker bi utegnila biti ključ za odpiranje vrat naše negotove prihodnosti.

Ah, še teden ali dva, pa bomo spet lahko šli na tekmo in na morje, pravijo optimisti, ampak prof. dr. Ivan Đikić, znanstvenik mednarodnega formata, opozarja, da bo glede covida-19 rizično celo leto 2020. Nič zato, bebljajo “svobodnjakarji“, mi hočemo popolno svobodo. Zase. Takoj.

Seveda se vsi ne moremo preleviti v poljedelce, sadjarje in vinarje, očitno pa je vrnitev k fizičnemu delu, delavstvu, če hočete, ena najbolj varnih opcij za jutri, ne glede na to, kaj nas čaka.

Ti ljudje, ki mislijo, da lahko vse, tudi tisto, česar se ne da, verjamejo, da resnično zmorejo izzvati virus tako, da se bo ta ustrašil in se kar - nehal širiti. Hrvaška gorska reševalna služba poziva planince, naj skupinsko ne lezejo na Velebit ali v Gorski kotar, toda veseli avanturisti in ostali cepci to vseeno počnejo. Naslednja zgodba pa je kot iz nekdanjih cenenih roto-romanov iz kioskov: deset posameznikov raznih nacionalnosti in spolov se ti v Londonu vkrca na zasebni avionček, pristanejo v Marseillu, kjer jih dočakajo helikopterji in jih dostavijo v lepo vilo na CoronaEasternParty, velikonočno korona žurko. Francoska mejna policija jim je to seveda preprečila, zanimivo pa je, da je glavni organizator nek hrvaški tajkun. S pomočjo ukrajinskega kolega, ki je (kakšna bistrost!) poskušal podkupiti mejnega uslužbenca …

In na drugi strani kulturniki, ki so se na krizo odzvali z javnim (brezplačnim!) deljenjem svojega dela: glasbe, slike, poezije, filma, performansa. Online si lahko ogledaš muzejske zbirke, razstavo v galeriji, gledališko predstavo, v živo lahko poslušaš pop koncert, opero in koncert filharmonije, pa svež celovečerni film … Kar navadili smo se na to življenje v karanteni, človek to zmore prenesti. Če je oni zanesenjak pretekel maraton na balkonu, bomo pa ja tudi mi še malo zdržali.

Združene istrske družinske kmetije so s sloganom #misli odgovorno, kupuj lokalno sprožile premislek o tem, kako se bomo spoprijeli z očitnimi gospodarskimi težavami, ki nas neizogibno čakajo in jih celotni sektorji čutijo že zdaj. Resno ogrožen turizem, proračuni v minusu, vsak dan cenejši bencin, potujemo pa tako ali tako nikamor več, plače nižajo celo nogometnim zvezdam najbogatejših klubov na svetu … Dobra parafraza znanega gesla “think global, act local” (misli globalno, deluj lokalno) danes zveni zelo razumno in še kako utemeljeno. Saj se spomnite, kako je nobelovec Stiglitz v času zadnje ekonomske krize 2008 svetoval, kako si zagotoviti preživetje: če imaš sto kvadratnih metrov (torej le krpo zemlje, veliko 10 x 10 metrov), si na konju, saj si lahko pridelaš prav vse. No, po podatkih iz leta 2015 na Hrvaškem deluje 176.000 malih družinskih kmetij (znanih pod kratico OPG, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo), ki jih država sofinancira. Ena redkih dobrih rešitev tod okoli …

Seveda se vsi ne moremo preleviti v poljedelce, sadjarje in vinarje, očitno pa je vrnitev k fizičnemu delu, delavstvu, če hočete, ena najbolj varnih opcij za jutri, ne glede na to, kaj nas čaka. Ko premagamo pandemijo in infodemijo (!), se bo človek moral skloniti k svojemu izvoru. Ali bo pri tem zavrgel vse pridobitve, ki si jih je izboril v tisočletnem tkanju civilizacije, pa nočem niti razmišljati. Zaenkrat bom pisaril lokalno in čutil globalno.


Preberite še


Najbolj brano