Zdravo, kako ste?

Noč. In prazne ulice. Sama sredi mesta. Vsi so odšli. Drugam. Da bi ubežali trku Zemlje in Melanholije. Ulične svetilke se vsak večer prižgejo. V spomin, da je tu še nedavno mrgolelo od življenja. Ostala sva sama. Nisva želela od tod. Preveč priraščena. V to zemljo. Če že mora biti konec. Naj ga vidiva.

Zdravo. Kako ste? Tudi vi blefirate, da ste dobro? Da je vse okej. Da ste močni in da vam covid ne bo segel do živega. Da se ne boste dali. Da se ne pustite zadušiti od izgube normalnosti. Da bomo po tem še močnejši. Da bo vse dobro. Da samo še nekaj tednov. Tudi vi polnite praznino z ohranjanjem drobcev iz prejšnjega življenja. Z rutino. S spomladanskim čiščenjem. Prenavljanjem. S pripravami na čas, ko bo spet lepo?

Zdravo. Kako ste? Kako ste? Si tudi vi kdaj dovolite pokazati ranljivost?

Zdravo. Kako ste? Se tudi vi kdaj zjočete? Ker je življenje, ki smo si ga ustvarili, nenadno zgrmelo. Izdihnilo. Se kdaj sklonite nad njegovo toplo truplo, položite ustnice na njegove, vpihnete in opazujete prsni koš. V upanju, da se bo spet dvignil. Padete tudi vi kdaj na kolena, skrijete obraz v dlani in zaihtite? In se zjutraj zbudite s slanimi brazdami na obrazu. In na mrzlih ploščicah kopalnice iščete energijo za še en dan? Zdravo. Kako ste? Tudi vi veste, da je vse izmišljeno. Da je mrtvih toliko, kot lani ob istem času. Poznate številke. In grafe. Da so covid ustvarili Kitajci v laboratoriju. Da bi uvedli nov svetovni red. Nas s cepljenjem in utekočinjeno nanotehnologijo mikročipirali. Do totalnega nadzora. In se zato požvižgate na navodila. Tudi vi veste, da gre v resnici za navadno gripo. Ki smo ji lahko kos s krepitvijo naše naravne imunosti. Z aloe vero. Čia semeni. Godži jagodami. Sokom rdeče čebule.

Zdravo. Kako ste? Ste tudi vi odkrili droži? Ki vam zdaj odganjajo v vsakem kozarcu kumaric, ki ste ga pridno reciklirali. Koliko receptov za kruh poznate? Koliko glivic za kefir ste pridelali? Koliko glav solate vam poganja na okenskih policah? Koliko visokih gred ste postavili? Nadciklirate? Šivate maske iz odrabljenih rjuh?

Zdravo. Kako ste? Pojete na balkonu O bella ciao? Izdelujete plakate in jih ob petkih razobešate na balkonsko ograjo? Poslušate poročila in v vas vre? In ste besne, ker tragedijo izkoriščajo za novo revolucijo? Mi pa doma. Zaprte. Utišane. Koliko facebook skupinam upora ste že stisnile “pridruži se”. Koliko peticij podpisale? Poslušate poročila. Gledate prenose tiskovnih konferenc. Stiskate zobe ob paternalizmih glasnogovornika? V vas tli? In vas razjeda jeza.

Zdravo. Kako ste? Ste dali delavce na čakanje? Se nabirajo položnice? Je prihrankov samo še za dva tedna? Dan, ko boste pognali svoje podjetje, pa se še kar izmika. Ste na zavodu? Ste porabili vse in čakate na državno pomoč. Ste pokopali načrte in zdaj razmišljate samo še o tem, kako boste zorganizirali preživetje?

Zdravo. Kako ste? Ste v domu starejših občanov? Med štirimi stenami, čakajoč da se nevihta poleže. Ste preživeli vojno in boste tudi to krizo. Pogrešate sina, snaho, vnučko? In poslušate, kako od covida itak umirajo samo stari? Fizioterapija do nadaljnjega odpade. Tudi redne kulturne in izobraževalne aktivnosti. V trgovino raje ne. Bo pa jutri kopanje. In prek tablice se bo oglasila hči.

Zdravo. Kako ste? Izčrpane? Od dela od doma, ki se nikoli ne konča. Od otrok, ki vam vpadajo v službene zoome. Od otroških iger, poučevanja, prostočasnih aktivnosti, kuhanja, pranja, pospravljanja in od soproga, ki je nenehno pod nogami, čeprav ga imate rade.

Zdravo. Kako ste? Je spet dvignil roko? Temna očala in puder nista več potrebna. Nihče vas ne vidi. Molite, da bo izolacije konec preden bo konec vas? Stiskate zobe za otroke. Misel, da zdaj vsaj zaradi njih ne smete omagati, vas drži pokonci. Zaenkrat. Kako ste? Je počilo med vama in po covidu samo še podpišete ločitvene dokumente?

Zdravo. Kako ste? Osamljeni? Tudi vi pogrešate bližino. Objeme. Toploto človeškega telesa. Dotike prijateljev. Mehke ustnice ljubimcev. In vonj ljubljenih oseb.

Zdravo. Kako ste? Kako ste? Si tudi vi kdaj dovolite pokazati ranljivost?


Preberite še


Najbolj brano